Boekrecensies

Vijf jaar howaboutabook: mijn favoriete boeken

Je leest het goed: howaboutabook is vijf jaar online. VIJF. En als je vijf hele jaren bestaat, mag je dat best vieren vind ik. Daarom heb ik mezelf de moeilijkste vraag gesteld die ik me kan bedenken: wat is mijn favoriete boek? Of eigenlijk mijn favoriete boeken. Voor ik het wist haalde ik tientallen boeken uit mijn boekenkast die de moeite waard zijn om het label ‘favoriet’ te krijgen. Van een longlist ging ik naar een shortlist van drie boeken, mijn favoriete van mijn favoriete boeken.

 

Ik geef je de zon van Jandy Nelson
Ik geef je de zon gaat over broer en zus/tweeling Noah en Jude. En al zijn ze even oud, in dit boek leven ze in verschillende jaartallen. Noah begint, hij is dertien jaar en zijn grote liefde is kunst. Hij is ervan overtuigd dat hij naar de kunstacademie gaat. Drie jaar later is Jude aan de beurt. Ze is zestien, zit op de kunstacademie en moet niets hebben van jongens. Een wereld van verschil met haar jongere zelf waar ze graag uitdagend gekleed, inclusief rode lippenstift, achter de jongens aan gaat. Om en om vertellen Noah en Jude wat zij in het leven meemaken. Er is echter een groot gat in het verhaal: je mist namelijk drie jaar en in drie jaar kan veel veranderen.

Ik heb het niet snel bij een boek, maar als er een boek is dat ik zelf had willen schrijven dan is het Ik geef je de zon wel. Ja, Ik geef je de zon hoort zeker bij het rijtje ‘moet je lezen en wel nu’. Lees verder…

 

De belevenissen van een muurbloem van Stephen Chbosky

Muurbloempje

In 2011 las ik een boek dat ik niet zo snel zelf had uitgekozen. Young Adult was nog niet zo populair als de dag van vandaag en ik associeerde het met kinderboeken. Wat zat ik fout en wat had ik een mazzel: mijn eerste echte liefde betreft boeken was De belevenissen van een muurbloem van Stephen Chbosky, een Young Adult en een coming-of-ageroman waar je u tegen zegt.

Charlie is anders dan andere vijftienjarige jongens. Hij heeft geen vrienden, huilt om de haverklap en is thuis bij zijn familie en op school onzichtbaar. Charlie is raar. Een typische muurbloem. Maar Charlie is meer dan dat. Charlie is je beste vriend. Door middel van brieven vertelt hij aan jou zijn levensverhaal, zijn geheimen en zijn frustraties. Lees verder…

 

Iedereen kan schilderen van Emma Curvers
Ik zei het al eerder, Iedereen kan schilderen is misschien wel mijn meest favoriete boek van dit jaar. Heel speciaal, want: geschreven door een Nederlander. Hoe graag ik het ook wil zeggen, Nederlandse literatuur ervaar ik niet echt als geweldig interessant. De mooie woorden van Emma Curvers daarentegen wel.

Iris Kostons heeft een vader, moeder en een zus. Een gezin van vier. Een even aantal. Terwijl het evenwicht niet heel erg goed verdeeld is in huize Kostons. Vader lijdt namelijk aan allerlei gekke dingen. In de achterflap-tekst van het boek wordt dit mooi verwoord: vader lijdt aan heel wat en Iris, moeder en zus lijden aan hem. In Iedereen kan schilderen lees je hoe het leven van zo’n gezin eruitziet tijdens de feestdagen. Want deze dagen lopen nooit zoals gepland. Helemaal niet als je wordt achtergelaten bij een tankstation langs de snelweg. Zonder geld. Lees verder…

Feestje!

Om het vijfjarig bestaan écht goed te vieren moet ik eigenlijk wel de meest favoriete boek kiezen. Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Laat me er even een paar nachtjes over slapen, een stuk of drie. Maandag vieren we het echt, oké? Met de favoriete van mijn favoriete boeken. En wie jarig is deelt uit. Dus zet maandag in je agenda. Doe het. Het wordt groots.

P.S. After van Anna Todd kun je ook nog winnen. Zelfs een gesigneerd exemplaar die ik persoonlijk voor je hebt laten signeren. Klik hier om mee te doen. Good luck!

14 Comments
Previous Post
11/09/2015
Next Post
11/09/2015

14 Comments

 • Marjolein

  Wow wat een mooi jubileum, gefeliciteerd!
  Heb alle drie jouw favoriete boeken nog niet gelezen moet ik toch echt verandering in brengen.

 • Lotte

  De laatste 2 boeken heb ik nog niet eerder van gehoord, maar ook het eerste heb ik nog niet gelezen. 3 boeken bij op mijn to-read lijst.!

 • Shyama in Boekenland

  Hartelijk gefeliciteerd met je lustrum !
  Ik heb helaas nog geen van je drie ultieme favoriete boeken gelezen :-)
  ‘Ik geef je de zon’ ziet er schitterend uit!

 • Jessica

  Wat? Al 5 jaar? Dan volg ik je ook al 5 jaar! :D Ik ben er bij sinds het prille begin van howaboutabook. Gefeliciteerd!!!

  Nu ben ik trouwens nog meer benieuwd naar “Iedereen kan schilderen”. Die komt op mijn to read-lijstje.

 • Meike

  Jeetje, 5 jaar alweer! Gefeliciteerd! Van je favoriete boeken heb ik allen The perks of being a wallflower gelezen, een heel mooi boek!

 • Linda

  Wauw, 5 jaar.. gefeliciteerd! En ik volg je blog nog maar zo kort. Ik heb alleen De belevenissen van een muurbloem gelezen, de andere twee boeken wil ik nog graag lezen. Vooral Ik geef je de zon lijkt me echt een prachtig boek.

 • Rowan

  Wow vijf jaar alweer, gefeliciteerd!

 • Nynke-Boudien

  Wow vijf jaar, gefeliciteerd!!

 • Annelies

  Gefeliciteerd met je blogverjaardag!!

 • Joost (NerdyGeekyFanboy)

  De belevenissen van een muurbloem vind ik ook geweldig! :) Gefeliciteerd met je blogverjaardag!

 • hetboekenik

  Ik geef je de zon wil ik ook nog gaan lezen

 • Margot

  Hoera, gefeliciteerd met je jubileum! :) Lijkt me een heel moeilijke opgave, om er maar eentje te kiezen uiteindelijk. Deze drie heb ik – shame on me – nog niet gelezen, dus die gaan snel op de leeslijst!

 • Vandaag geef ik jou de zon (win!) | howaboutabook

  […] natuurlijk, om te lezen. Weet je niet waar ik het over heb? Throwback dan naar vrijdag om de shortlist van mijn drie favorieten boeken te lezen. Waarom? Nou, omdat howaboutabook vijf jaar bestaat en het […]

 • Rosa

  Jaaa, ik houd van Ik geef jou de zon! Heb em in het Engels gelezen :)

Leave a Reply