Fuck de reading challenges

Editor's letter

Reading challenges: een uitdaging om meer te lezen. Je kunt het ook een goed voornemen noemen, maar dan een tikkeltje agressiever. Opgejaagd proberen we zoveel mogelijk boeken te verslinden, alleen maar om aan het eind van het jaar een bepaald nummertje te halen. Maar is dat waar het lezen om gaat? Sinds wanneer is het lezen van boeken een moetje geworden?

Matilda

Ik loop inmiddels 16 boeken achter op schema. Elke keer als ik in mijn browser naar Goodreads ga, word ik geconfronteerd met mijn tekortkoming als boekenverslinder. Alsof ik voor spek en bonen meespeel in een Roald Dahl-wereld vol Matilda’s op een plek waar het draait om te zien en gezien worden. Een beetje het Boekenbal, maar dan het hele jaar door.

Valsspelen

Het sociaal netwerk voor lezers weet natuurlijk niet dat ik dit jaar een scriptie moest schrijven en daardoor weinig tijd had voor niet-studieboeken. Of dat ik een boek van 600 pagina’s lees. Wat in principe meetelt als plus twee op de teller, maar dat is natuurlijk valsspelen. Het pijnlijke is nog wel dat Goodreads niet verantwoordelijk is voor deze leesuitdaging, maar dat ik daar zelf vol overgave in ben meegegaan. Op een koude winterdag, voor het nieuwe jaar, heb ik een nummer ingevuld dat er prachtig uitziet voor de buitenwereld. Een fata morgana met jaloersmakende boekenstapels. En als ik alles heb gelezen, dan ben ik je-van-het. Een échte Matilda.

Literaire bangalijst

Net voordat het te laat is, het is immers bijna tijd voor de nieuwste reading challenges, ben ik ontwaakt uit deze wonderwereld waar zelfs Alice het benauwd van zou krijgen. Ik ben verliefd op boeken geworden omdat ik het lezen ervan geweldig vind, niet andersom. Weg met die literaire bangalijst en kom maar door met de fictieve ware liefde. Al wordt het wel moeilijk om monogaam te blijven. Zoveel om te lezen, zo weinig tijd…

Foto: Bianca Toeps
 1. Leonie schreef:

  Haha, wat een leuk stukje! Ik ben ook nooit zo van de reading challenges geweest, maar ik denk wel dat het een stok achter de deur kan vormen als je intrinsiek gemotiveerd bent om meer te lezen, maar je door omstandigheden er almaar niet aan toe komt. Ik moet momenteel voor mijn pre-master alleen al 40 boeken lezen (Middeleeuws, Rennaissance, Moderne literatuur) en die lijst heeft een soortgelijk effect om mijn well-being. Lezen is helemaal niet leuk meer als het moét, snap ook wel dat veel scholieren er inmiddels een hekel aan hebben gekregen. Jammer, wel, want er is zoveel moois als je geen Matilda hoeft te zijn!

 2. Interessant artikel. Ik vind die reading challenge soms ook wel een ‘moetje’ hoor. Het lijkt alleen maar om de hoeveelheid boeken te gaan, terwijl je meer bezig zou moeten zijn met je eigen leesplezier :)

 3. Claudia schreef:

  Dat het een stok achter de deur is heb je helemaal gelijk in, Leonie! En wat fijn dat het bij jou wel heeft geholpen, ik haal niet eens die 40 boeken dit jaar haha.

 4. Claudia schreef:

  Ja, dit!

 5. Kayleygh schreef:

  Yas! Helemaal mee eens! Ik heb zelf nog nooit een reading challenge ingevuld en ben het ook niet van plan! Ik gebruik zelfs mijn goodreads niet!
  Heerlijk stuk dit!

 6. Rosalie schreef:

  Hahaha wijffie toch skip die bangalijst! Leuk geschreven! Kus

 7. Lore schreef:

  Leuk artikel! Heb soms ook dat gevoel ‘ouhnee ik ga het ni halen, rap rap wat lezen’ maar dan neem ik het verhaal niet in mij op. Tegenover andere boekenwurms voel ik me zo klein, sommige kunnen 100 boeken op een jaar lezen. Waar halen die al die tijd vandaan?!
  Fan van het citaat, btw!

 8. Dharshini schreef:

  Ja! Dit dus! Ik was ook een boek aan het lezen waar ik maar niet doorheen kwam omdat ik niet nog verder achter wilde lopen op mijn goal voor dit jaar. Zo stom. Lezen moet leuk zijn en na jouw artikel heb ik het weg gelegd en heb ik een ander boek gepakt.

 9. Vivian schreef:

  Jaaa, leuk geschreven! Ik ben het helemaal met je eens en dat is ook waarom ik mijn reading challenge voor dit jaar op 50 heb gezet, een aantal dat ”laag is voor mijn doen” maar waar ik me niet echt meer druk om maak. Ik vind het veel belangrijker om te lezen zoals ik wil lezen en wanneer ik wil lezen. Met die quote ben ik het ook helemaal eens: ik vind het fantastisch om boeken te lezen die me echt raken en die me echt bijblijven. Want uiteindelijk voegt het helemaal niets toe dat je in 2015 misschien 100 boeken hebt gelezen, in 2016 50 en in 2017 20: wat je onthoudt, zijn de boeken die je het mooiste vond uit al die jaren. En zo hoort het ook. Die foto van jou is echt prachtig trouwens!

 10. Claudia schreef:

  Dank je wel, lieve Vivian!

 11. Claudia schreef:

  Yes! Dit was mijn bedoeling. Veel leesplezier!

 12. Nikita schreef:

  Ik denk er net zo over inmiddels. In 2015 ben ik vol enthousiasme voor het eerst echt begonnen met de reading challenge, en dat is toen een goede stok achter de deur geweest om meer te lezen en dat heeft mij toen geholpen. Maar nu merk ik dat het steeds meer een ‘moeten’ wordt en niet meer ‘genieten’. En dat wil ik niet. Zo ga ik in een leesdip belanden en dat wil ik niet. Lezen maakt mij gelukkig en blij. En ik wil niet dat dat verandert. De reading challenge is goed geweest om mij terug meer te doen lezen (want dat had ik nodig), maar het is nu tijd om dat los te laten. Ik wil mijn aantal nog bijhouden, maar geen doel meer. Dat zal dat lezen weer wat losser maken. Mijn doel dit jaar ga ik met gemak halen, daar ben ik van overtuigd. Maar volgend jaar doe ik het zonder doel en rustig ;) Het is mooi geweest

 13. Karlijn schreef:

  Heel herkenbaar, ik ben het helemaal met je eens! Ik heb ook zeker niet de discipline om me aan challenges te houden, lezen en dingen veranderen doe ik veel liever op mijn eigen tijd en voorwaardes.

comment hier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: