That's what they read

10 favoriete boeken van…

Ik stel zelf de vraag maar al te graag maar de vraag zelf krijgen? Dan is het lang stil. Ik weet niet wat mijn favoriete boek is. Misschien heb ik geen favoriete boek. Of ik heb er net als David Bowie 100. Een standaard antwoord klaar hebben staan is natuurlijk handig, maar niet oprecht. Dus laat mij even nadenken (ik ben al een week bezig) en lees de favoriete boeken van bijvoorbeeld Lena Dunham, James Franco en natuurlijk David Bowie…

1. Emma StoneFranny and Zooey, J.D. Salinger

2. Lena DunhamLolita, Vladimir Nabokov

“I love Lolita. I read it for the first time in fourth grade, because I was told that it had sexy parts. And because Nabokov is such a good writer, I was unable to find any of the sexy parts. Obviously, elderly men should not molest young women, but it has this incredible ability to flip the tables and remind you that characters are complex and humans are troubled.”

3. George ClooneyWar & Peace, Leo Tolstoy

4. Rachel McAdamsWhen You Are Engulfed in Flames, David Sedaris

“It’s not often that a writer makes me laugh out loud, but Sedaris does. He brings me to tears. It’s to the point where I can’t read his writing in public because people think I’m having some kind of meltdown. In this collection of essays, he has a way of finding humor in the strangest and most painful moments, like a week with a creepy babysitter or the death of his mother. He lands in ridiculous situations—befriending a town outcast, for one—and his writing acknowledges the difficulty of getting through the day. I take myself too seriously sometimes, and Sedaris’s books are such a revelation about how you can celebrate life’s strangeness and idiosyncrasies.”

5. Kate MossThe Beautiful and Damned, F. Scott Fitzgerald

6. James FrancoMoby Dick, Herman Melville

“Truly a hybrid form. This is my bible and I’m not sure why—except that I love its characters, its seaborne setting, its portrait of old America, and the way it mashes up fiction, non-fiction, drama, epic, and tragedy.”

7. Anna WintourPride and Prejudice, Jane Austen

8. David BowieThe Great Gatsby, F. Scott Fitzgerald

Meneer Bowie is een fervent lezer. Hij heeft een lijst opgesteld van 100 van zijn favoriete boeken. Ik heb een keuze gemaakt. Ook een favoriet van mij…

9. Emma WatsonThe BFG, Roald Dahl

“My dad read me The BFG by Roald Dahl when I was younger. I’m really fond of that book. Le Petit Prince [by Antoine de Saint-Exupéry]. I like books that aren’t just lovely but that have memories in themselves. Just like playing a song, picking up a book again that has memories can take you back to another place or another time.”

10. Kanye West

Waar zal ik eens beginnen? Je hebt nu negen favoriete boeken gelezen. Nummer tien is anders. Heel anders. Maar dat vind ik wel leuk. Benieuwd wat Kanye West graag leest? Lees maar:

“Sometimes people write novels and they just be so wordy and so self-absorbed. I am not a fan of books. I would never want a book’s autograph. I am a proud non-reader of books.”

Nu mijn favoriete vraag aan jou, lieve lezer. Wat is jouw favoriete boek?

14 Comments
Previous Post
28/10/2014
Next Post
28/10/2014

14 Comments

 • Kimberley

  Ik vind dat ook altijd zo’n moeilijke vraag om antwoord op te geven, daarvoor lees ik gewoon teveel boeken! Eén van mijn favorieten is Rode sneeuw in december van Simone van der Vlugt. Wat is Kanye trouwens toch een verschrikkelijke man. Als iemand self-absorbed is, dan is hij het wel.

  • Claudia

   Ik ben het helemaal met je eens. Mijn minst favoriete lezer ooit is Kanye West.

 • Annika

  haha, inderdaad één van de moeilijkere vragen… Toch vind ik dit vaak het leukst om te lezen. In het tijdschrift Jacky hadden jaren geleden een rubriek waarbij ze bekende mensen(volgens mij voornamelijk schrijvers) vroegen naar hun favoriete boeken, per genre of situatie. Dat lees ik nog wel eens terug voor inspiratie.

  Mijn favoriet boek…. Mijn antwoord hangt vaak af van hoe ik me op het moment voel en wel boek ik nog een keer wil lezen. Op het moment is dat ‘Vrouw van een tijdreiziger’.

 • Hesteranne

  Ik heb een heleboel mooie, grappige, slimme en rare boeken gelezen maar mijn favoriete boek(en) zijn toch de Harry Potter boeken. Daar zijn zoveel mooie herinneringen aan verbonden. Wat dat betreft ben ik het helemaal eens met Emma Watson!

  • Claudia

   Ik heb dan niet de boeken van Harry Potter gelezen, maar Emma Watson beschrijft het zo mooi! Ben het ook met haar eens!

 • Michelle

  Eerlijk gezegd zou ik daar ook het antwoord niet echt op weten. Ik heb denk ik niet echt een favoriet boek.

 • Karlijn

  Ik heb geen ‘all time favorite’, want kiezen is voor mij onmogelijk. Het verschilt echt elke maand welk boek ik leuk genoeg vind om ‘favoriet’ te noemen. Op dit moment is het denk ik The Blind Assassin van Margaret Atwood :)

 • Laura

  Mijn favoriete boek aller tijden is denk ik wel Matilda maar eigenlijk kan ik zo nog 15 boeken opnoemen.:)

 • Zwartraafje

  Een van de vragen waar ik onmogelijk een antwoord op kan verzinnen. Eventjes geleden moest ik een lijstje maken van 10 boeken die invloed op me hadden gehad. Dat lukte nog net, ook een aantal geliefde jeugdboeken lukt me nog net. Maar één favoriet boek selecteren dat lijkt me dan weer een niet te verwezenlijken opdracht.

 • Bregje

  Ik vind het moeilijk om mijn favoriete boeken op te schrijven, om dat ieder boek bij een bepaalde periode of herinnering in mijn leven hoort. Vroeger was ik een groot fan van ‘De gebroeders Leeuwenhart’ en Harry Potter, om vervolgens plaats te maken voor boeken als ‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af’, ‘My name is Asher Lev’, ‘Honderd woorden voor grijs’ en ‘De Engelenmaker’. En dan vergeet ik er nog steeds minstens honderd.

 • Roos

  Harry Potter is en zal altijd op #1 blijven. Ik ben nieuwsgierig naar het boek wat Emma zo mooi omschrijft!

 • Carsten

  Ik ben wel een fan de schrijver Jim Butcher en dan vooral van zijn serie The Dresden Files. Goed, het is niet de meest hoogstaande literatuur, maar hij weet een aardige film in mijn hoofd te laten draaien.

 • Anne-Fleur

  Haha oh lordy, Kanye.. wat een debiel! Haha.
  Mijn favoriete boek op het moment is de MaddAddam trilogie van Margaret Atwood. (Oke, dat is eigenlijk valsspelen hè?) Komt denk ik ook omdat ik nét het laatste deel uit heb.
  En anders 100 years of Solitude, wat een prachtig boek.

  Veel boeken in je lijstje die ik nog (een keer) wil lezen!

 • De favoriete boeken van mijn favoriete mensen |

  […] genoeg aan deze vijf aanraders? Hier nog tien favoriete boeken van bijvoorbeeld Lena Dunham, James Franco en natuurlijk David Bowie. Veel leesplezier de komende […]

Leave a Reply