Boekrecensies

Recensie: Spontaan, leuk & gezellig – Dominique Haijtema

Ken je dat ook? Dat je tijdens het lezen van een boek zo in gedachten raakt en uiteindelijk aan het einde van het boek niet meer weet wat je eigenlijk gelezen hebt? Juist, daar had ik dus last van. Ik las de woorden, de zinnen, het verhaal maar het drong niet tot me door wat er stond. Ik besloot het boek uiteindelijk nog een keer ‘goed’ te lezen en werd met mijn neus op de feiten gedrukt. Mijn gebroken hart en ik, Claudia als vrijgezel, het boek wist mij precies te vertellen hoe ik mij voel. Wow. Ik kon niet wachten om de volgende woorden te lezen en uiteindelijk had ik het boek in vijf uur uit. Benieuwd waar het boek over gaat?

Het verhaal gaat over Aurora, een vrijgezel uit Amsterdam met een leeftijd van vierendertig. Geen kinderen, leeft als een student, heeft veel leuke vrienden en een passie voor surfen. Maar toch ontbreekt er iets in haar leven: een man. Het is niet zo dat haar eierstokken staan te springen om bevrucht te raken, het is eerder zo dat haar gelukkig getrouwde, samenwonende, zwangere vrienden haar een gevoel geven dat ze iets mist. En natuurlijk die blikken van vrienden van vrienden, afschuwelijk!

Aurora besluit op zoek te gaan. Ze begint de daten met de meest fouten mannen die je je kan bedenken. Ik moet bekennen dat het toch wel wat leuke momenten oplevert met die getrouwde, leugenachtige mannen. Bijvoorbeeld de MS-patient, die zo aandoenlijk is dat hij met meerdere vrouwen een leuke vakantie beleefd. Maar hij is niet de ergste van het stel: de surfbankier steelt Aurora’s hart en dan komen de leugens wel erg dichtbij. Wie moet ze geloven, haar intuïtie of haar verstand?


In het begin is het verhaal een echte chicklit maar wanneer je verder leest kom je erachter dat dit boek veel meer te bieden heeft. Je gaat echt helemaal op in het zoeken van de geschikte man voor Aurora, ikzelf begon ze zelfs te keuren en raakte ik, net als Aurora, in de war door het gedrag van de surfbankier. Je bent op dat moment gewoon even Aurora, met haar slimme, beste vriend David als cadeau.

David is vrijgezel maar ondanks dat weet hij precies hoe vrouwen in elkaar steken en dat krijgt Aurora regelmatig te horen, en jij dus ook. Ik vind David geweldig, hij is slim en heeft me iets heel belangrijks in laten zien: een relatie kan iemand verrijken, maar mag nooit het bestaansrecht vormen. Ik was daar even stil van. Misschien ook omdat ik mezelf even kwijt ben.

Conclusie? Geweldige personages en een goed verhaal. Meer dan ik had verwacht. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken, de uitgever te mailen en een winactie voor jullie te regelen!

A.W. Bruna – Paperback – 304 pagina’s – €17,95 – ISBN 978 90 229 9719 2

43 Comments
Previous Post
16/06/2011
Next Post
16/06/2011

43 Comments

 • Marlies

  “Maar toch ontbreekt er iets in haar leven: een man. Het is niet zo dat haar eierstokken staan te springen om bevrucht te raken, het is eerder zo dat al haar gelukkig getrouwde, samenwonende, zwangere vrienden haar een gevoel geven dat ze iets mist.”
  Dit zinnetje, dat had over mij kunnen gaan. Te midden van vriendinnetjes die gaan trouwen, huizen kopen en gaan samenwonen leef ik mijn, heerlijke, onbezorgde studentenleven. Soms, soms mis je dan die man en ga je op zoek, met alle gevolgen van dien. Om vervolgens te bedenken dat je het best wel alleen af kunt.

  Dit klinkt echt als een heel leuk boek! Schrijf hem gelijk op mijn ‘to-read-lijstje’ ^_^

 • antoinette

  Het lijkt me verschrikkelijk leuk om dit boek te lezen. De overgang van chicklit naar… MEER, spreekt me enorm aan :-)

 • Laura

  Wat een mooie, persoonlijke recensie!
  Door jouw verhaal ben ik nu ontzettend benieuwd naar het boek…
  Schrijf hem meteen op mijn lijstje :)

 • Claudia

  Wat tof! Echt een heerlijke recensie door jouw persoonlijke analyse. Ik heb nu al zin om hem zelf te lezen en aan heel veel vriendinnen cadeau te doen.

 • J. Pronk

  Door je recensie ben ik wel heel nieuwsgierig geworden…ik zal het item ook even delen op facebook!!

 • Pat Ricia

  Door de recensie ben ik benieuwd geworden naar het boek. Ik ga je liken en doe graag mee aan de verloting van het boek.

 • Marit

  Wat een mooie recensie Het boek spreekt me aan dus ik wil het graag lezen !

 • Jessica

  Dit lijkt me echt een leuk boek! Ga ik sowieso eens een keertje lezen.
  Ik heb jammer genoeg geen Facebook; dus daar kan ik niets doen.

  Leuk dat je eigen foto’s gebruikt in het artikel.
  Echt waar; je artikels gaan er echt meer en meer op vooruit! (voorheen waren ze ook al heel erg goed hoor! ;) )

 • Bran

  Oew hier nog zo’n gebroken hart ;-( I need that book… Misschien kan ik het dan weer wat meer relativeren. Ga ik hopelijk ook inzien dat een relatie inderdaad niet dát is waarvoor, en waardoor je leeft. En dat ik niet dood ga nu het uit is ;-)
  Volg je ook op facebook!

 • Monica

  Mijn interesse is door de bovenstaande recensie zeker gewekt hoor. Ik wil dus graag meedoen met deze actie

 • Agnes Poesen

  I

 • Amanda

  Oh nee toch he!
  Ik had al 10 boeken op mijn want-so-very-much-lijstje staan
  en nu is er nóg een must-read bij!!!
  Heerlijk om iets te wensen te hebben hoor, maar nu word ik ZOOO nieuwsgierig…
  Ik zet hem direct (heel ongeduldig) op mijn lijstje!!!

  *Zuchtende* want op het schip met geld wachtende
  groetjes Amanda :)

 • Agnes Poesen

  Ik ben nu echt wel hééééééééééééééél nieuwsgierig naar dat boek…… dus ik hoop een exemplaar te winnen!!!

 • Lisa Wagenaar

  Heeel erg nieuwgierig!!
  Ik doe graag mee met de winactie!
  Groetjes Lisa

 • Janita

  Het lijkt mij een leuk boek om te lezen na je recensie. Ik doe mee aan de winactie:)

 • nientjer

  ben helemaal nieuwsgierig nu na het verslag te hebben gelezen, herken mezelf nu al erin hihi. Ik zou hem dus graag winnen om te lezen..

 • Anja

  Jouw recensie maakt me nieuwsgierig,
  jouw recensie smaakt naar meer.
  Jouw recensie voedt mijn leeshonger,
  jouw recensie beschrijft ongeveer,
  datgene wat ik graag lees,
  dus hopelijk ben ik in de race,
  om dit boek te winnen,
  zodat ik er snel ik kan beginnen!

  Like you on Facebook ofcourse!

  Have a nice weekend!

 • Sandra Pierpont

  Lijkt me een heerlijk boek en staat zeker op mijn lijstje na jouw leuke recensie! Tenzij ik het hier zou kunnen winnen natuurlijk ;)

 • Petra van Waarden

  Ja wat leuk om eens te horen over een boek wat begint als chicklit, maar dan toch meer diepgang heeft dan de gemiddelde chicklit. Hoop net zo mee te leven met Aurora als jij hebt gedaan!

 • An Staute

  Ik wil ook wel winnen! Ook al fan van jullie facebookpagina! :) Toffe actie :)

  Groetjes,
  An

 • Els Popeye

  jaaaaa ik wil winnen :)

 • Arantxa

  Het lijkt mij echt een tof boek! Ik like jullie op Facebook :)

 • Nikki

  Dit boek stond ook in de flair deze week en dat deed me denken aan je blog, want er stond tof een foto van het boek in je sidebar?
  Het lijkt me echt een tof boek en ik ga eens checken of ze het hier al in de bib hebben, dan kan ik het na de examens lezen.

  Natuurlijk doe ik mee aan de winactie, we vertrekken begin juli op reis en ik zoek nog een leuk boek voor in het vliegtuig, het is namelijk 13(!) uur vliegen en omdat we langer weg zijn dan de uitleentermijnen toelaten, moet ik nog enkele boeken gaan kopen; Of winnen natuurlijk :)

  Groetjes

 • Cateleine

  De voorkant ziet er al te gek uit, ik kijk uit naar de inhoud en doe dus graag mee aan deze actie.

 • Ariska

  Klinkt als een boek wat behalve leuk is ook nog iets nuttigs te bieden heeft. Het zou leuk zijn om er een te winnen :D

 • Lisanne

  Natuurlijk doe ik mee aan deze actie… Lijkt me super om dit boek te lezen!

 • Patricia

  OOO wat een leuk boek die wil ik winnene!!!

 • DalaLuz

  Ik herken dat wel, 30x dezelfde zin lezen en dat ie dan nog altijd niet in je hersens gezakt is… Maar wel fijn dat het boek je uiteindelijk te pakken heeft gekregen, het helpt soms gewoon om even iemand’s anders leven te leven :-)

  Ik ben wel heel nieuwsgierig, en ik weet zeker dat sommige vriendin zich levendig kunnen inleven ;-) Een vriendinnetje van mij was zelfs al bezig om haar avonturen in dating land op te schrijven, dus ik vermoed dat dit boek haar ook zal inspireren! Dus ja, ik die graag mee met de winactie!

 • Benthe

  Dat klinkt als een heel erg leuk boek, en hij heeft ook nog een hele mooie cover! Ik doe mee!

 • Liselot

  Aah klinkt echt als een geweldig boek! Ik wil heeeel graag meedoen :D

 • ioon

  Boek winnen, dat laat deze boek verslaafde niet aan zich voorbij gaan. ;)
  Geliked op Facebook, ik heet daar ioni poni ;)

 • Marikee

  Ik heb je ‘geliked’ op Facebook (eigenlijk al eerder..) en zelfs al een keer gereageerd! :)

  Dit boek lijkt me prachtig, ben er erg benieuwd naar! :)

 • Jettie (@JBVr)

  Ik sluit me aan bij de voorgangers.
  Wil nu ook graag het boek lezen :).

 • Femke

  He wat leuk, klinkt als een zeer leuk boek. Ik wil die winnnen!

 • Marieke Pots-SMits

  Lijkt mij een superleuk boek. Doe graag mee met de win actie!

 • jessica bulder

  dit boek vraagt om gelezen te worden!

 • Melissa

  Wauw dat stukje van jou was al heel leuk om te lezen!
  Heb je erg leuk geschreven.
  Ik heb juist het tegenovergestelde: Super lieve vriend, trouw- en babyplannen en een huis gekocht haha maar lijkt me fijn om weer even in de wereld van de vrijgezelle vrouw te zijn!

 • Geertje

  Dit boek is een die ik wil lezen.
  Maar daar voor zal ik flink met het werk moeten pezen.
  Want een boek kopen, is voor mij wat te duur.
  En daar de bibliotheek heb je hem alleen maar te huur.
  Daarom, laat ik eens een poging wagen..
  Om mijn puppieogen te laten vragen.
  Ook mijn pruillipje erbij.
  Wordt dit boek nu van mij?
  Maar ik zal niet met teveel eigendunk spreken.
  Dat zal me alleen maar opbreken.
  Net zoals ik foute mannen heb gekend.
  En hen voor hun eigen hachje heb verwend.
  Nou, dan is dit wel herkenning, lijkt mij zo.
  Daarom vraag ik in mijn brievenbus dit kado.
  Want mijn ogen willen lezen, lezen lezen..
  En lekker rustig, zonder dat ik met een boete naar de bieb moet sjeesen.
  Want als je even ‘er niet bij bent’ van wat je leest.
  Is die haast met boete voor niks geweest.
  Daarom, dit gedichtje, en natuurlijk op het gezichtenboek een aanbeveling.
  Wordt dit het winnende gedicht? Tegen mijn verveling?
  Dan zal ik een gat in de lucht springen, en relaxed het boek openslaan..
  00.00 uur de uitslag, de kans is hier niet meer ver vandaan…

  Wat een gedicht, maar hopelijk voor het goede doel.
  Een lachend gezicht, en een vrolijke smoel :)

  Liefs,

  Geertje Hoekstra

 • Vera

  Wat een tof boek! Zeker een die ik graag op vakantie mee zou willen nemen :)

 • Natalina

  Allereerst: Wat een super leuke site!! Ik kwam via via een andere blog! Ik ga je zeker vaker lezen! Ik woon in het buitenland en is het leuk om zo in het Nederlands
  mee te lezen, vooral de recensies!!

  Ik zou zeker mee willen doen (als het nog geld) voor het bemachtigen van dit (lijkt mij) super hilarisch en entertainend boek! Het zou fijn zijn om weer eens lekker in het Nederlands te lezen! Mocht ik niet een van de gelukkig winnaars zijn, zal ik hem alsnog aanschaffen op mijn volgend reisje naar Nederland! :)

 • Jeske

  Oh ik zag deze bij de bruna. Me wants!

 • Kluun: “De dood verkoopt en ik kan het weten” – HOW ABOUT A BOOK

  […] (in vorm van een snel interview) met Kluun, zijn we fan geworden van Sydney Vollmer, heb ik met Dominique Haijtema gesproken en om nooit meer te vergeten Jelmer van Lenteren en zijn […]

 • Op z’n zondags 190611 – howaboutabook

  […] win? Stem dan op ‘Claudia’ op Blogaholics. Heel erg bedankt! P.S. Doe jij al mee aan de winactie om het boek ‘Spontaan, leuk & gezellig’ te […]

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: