Meedoen met een reading challenge: yay or nay?

Lezen

In 2017 zei ik vol overtuiging fuck you tegen de reading challenges. Ik vond het een agressieve vorm om meer te lezen. Opgejaagd probeerde ik zoveel mogelijk boeken te verslinden, maar ho maar dat ik echt aan het genieten was. Zonde, vind ik. Het kan wel zo zijn dat een leesuitdaging wél perfect voor jou is. Hoe je het wel leuk houdt met een reading challenge én uiteindelijk meer boeken leest? Dat vertel ik je graag.

Reading challenge: yay or nay?

Foto: Bianca Toeps

Goed lezen met Goodreads

De stok achter de deur die je nodig hebt om niet de liefde voor het lezen uit het oog te verliezen, dat is eigenlijk wat we willen. Met een reading challenge hopen we dit dan ook echt te doen. Op Goodreads kun je heel makkelijk het aantal boeken vastleggen dat jij wil lezen. Een aanrader om je challenge dus bij te houden. Je ziet hierin heel makkelijk hoeveel boeken je daadwerkelijk hebt gelezen en ja, dat kan best confronterend zijn (als je achterloopt op schema) of motiveren om meer te lezen.

Falen of liever halen?

Hoe kies je hoeveel boeken je in een jaar wil lezen? Het is heel ambitieus om 200 boeken te willen lezen. Op papier klinkt dat veel mooier dan het daadwerkelijk is. Een boek per week is bijvoorbeeld een mooie aantal, maar een bescheiden 12 boeken per jaar is ook helemaal prima. Als je er maar goed bij voelt en ook niet geheel onbelangrijk: dat het haalbaar is!

Reading challenge: yay or nay?

Voor de volle 100% gaan, een succesverhaal

Wat mijn leesdoel is voor dit jaar? Ik ben tevreden als ik één boek heb gelezen, haha. Maar waar het vooral om gaat is dat ik elke keer als ik een boek heb afgevinkt op Goodreads, ik niet te zien krijg dat ik 129348 boeken achterloop. En dus dat opgejaagde gevoel krijg. Ik zit nu, op het moment van schrijven, met mijn twee gelezen boeken op een mooie 200%.

So many books

Wees ook niet te hard voor jezelf. Zo stop ik echt met lezen als ik het boek drie keer niks vind. Het is echt geen falen als je ervoor kiest dat iets niet voor jou is, maar wees er trots op. En je weet wat Frank Zappa zei over zoveel boeken, zo weinig tijd. Gebruik die tijd dus met waardevolle boeken! En vink deze vooral af als gelezen boek. Je hebt boek gelezen, daar gaat het om. Misschien niet helemaal uit, maar je hebt meer gelezen dan als je het boek niet had opengeslagen. Dat is toch wat je wil met een reading challenge, meer lezen? Juist!

Zijn wij trouwens al vrienden op Goodreads? Stuur een verzoekje, vind ik leuk! Klik hier om dat te doen.

Geef een reactie