Stop met het boek als het niets voor jou is (en 4 andere tips om meer te lezen)

Lezen

De droom van iedere boekenliefhebber is natuurlijk om elke dag zoveel mogelijk bladzijdes lezen. Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd, toch? In de praktijk is het niet zo’n sprookje waarbij we elke minuut van de dag kunnen lezen. Zelfs als je in een boekwinkel werkt is het onmogelijk om een boek te lezen, weten we uit ervaring. Deze 5 tips helpen daarom om dagelijks meer te lezen, hoe druk je het ook hebt!

1. Neem altijd en overal een boek mee

Sta je te wachten op de trein? Pak een boek! Heb je pauze en ben je wéér doelloos met je smartphone bezig? Lees een paar bladzijdes. Dan is het natuurlijk wel handig dat je een boek bij je hebt om daadwerkelijk te kunnen lezen. Het geheim zit ‘m in de kleine dingen. En in dit geval de momenten. Die paar minuten kun je veel beter invullen dan eindeloos je tijdlijn van Facebook te verversen. We zitten met z’n allen al lang genoeg op dat ding, toch? Lezen dus!

2. Plan dagelijks een uurtje lezen in je agenda

Elke afspraak en vooral elk moment dat je moet onthouden, zet je in agenda. Waarom dan niet dat het moment om te doen waar je stiekem heel gelukkig van wordt? Uit een onderzoek van geluksprofessor Patrick van Hees is naar voren gekomen dat lezen voor vrouwen een groter oplaadpunt is dan vakantie en zelfs seks. Zo’n dagelijkse afspraak is dus eigenlijk urgenter dan die halfjaarlijkse check bij de tandarts. En daar nemen we wel de tijd en ruimte voor. Neem het er dus van en zie het als jouw uurtje meditatie!

3. Ga wat eerder naar bed om te lezen

Geen tijd om overdag een uur vrij te maken? Duik dan wat eerder het bed in met je boek. Doe de televisie uit, leg je smartphone ver buiten het zicht en trek je meest comfortabele outfit aan. Zo sluit je de dag pas ontspannen af! Doei blauwe schermen (lees: slecht voor je slaapritme) en hallo leeskilometers op de teller. Lees je liever op een eReader? Dat hoeft tegenwoordig echt niet zo slecht voor je ogen te zijn.

4. Stop met lezen als het boek niets voor jou is

We hebben het allemaal meegemaakt: lees je eindelijk een boek, kom je na meerdere pogingen met moeite het verhaal door. Maar he, je bent begonnen dus je wil het ook afmaken. Hoeft dus helemaal niet. Oke, oke… we weten dat sommige boeken pas na honderd-nog-wat bladzijdes beter worden, maar maak het niet te moeilijk. Lezen mag best leuk zijn – daarom doe je het zo graag – dus houd het ook gezellig. Stop op het hoogtepunt, of in dit geval het dieptepunt. Het is geen falen als je ervoor kiest dat iets niet voor jou is, maar juist om trots op te zijn. Je weet wat ze zeggen over zoveel boeken, zo weinig tijd en meerdere vissen in de vijver. Alle clichés zijn waar. Boeken genoeg die wel de moeite waard zijn om je tijd mee te verdoen.

5. Daag jezelf uit met een reading challenge

Eerder zeiden we vol overtuiging fuck you tegen de beroemde/beruchte reading challenges. We noemden het zelfs een literaire bangalijst die we proberen af te werken. Zo’n uitdaging werkt dus niet voor iedereen, maar kan dus wel voor jou werken. Wil je 200 boeken dit jaar lezen? Good for you. Maar zorg, net als met goede voornemens, dat je het dan ook daadwerkelijk doet. En als je dan aan het einde van de rit ‘maar’ 100 boeken hebt gelezen, wees daar dan tevreden mee. Dat zijn er 100 meer dan geen helemaal geen boek. Oh, en stop je halverwege in een boek? Nogmaals: good for you en reken het gewoon mee als gelezen boek. Een uitdaging hoeft namelijk echt niet afgestreept te worden als volbracht. Je hebt in het boek gelezen, dat telt ook gewoon als volwaardige poging. Succesvol of niet.

 1. Laura schreef:

  Goede tips! Ik zou ook graag meer willen lezen, maar komt er nooit van. Deze tips dus maar eens volgen:).

 2. Deboraj schreef:

  Helemaal mee eens. Ik voer alle tips uit, enkel met tip 4: stoppen met lezen als het boek niks voor mij blijkt te zijn heb ik toch wel moeite. Ik ben vaak bang dat ik dan toch iets mis. Ik doe het wel als ik er echt niet doorheen kom.

 3. Karlijn schreef:

  Ik ben zo ontzettend slecht in het stoppen met lezen als ik het niet leuk vind. Ik denk telkens dat het over 10 pagina’s een stuk leuker kan worden, maar daar schiet je natuurlijk niets mee op. Ik heb het probleem nu grotendeels opgelost door heel duidelijk boeken te selecteren waarvan ik weet dat ik “leuk” genoeg ga vinden om ze uit te lezen.

 4. Marieke schreef:

  Stiekem heb ik echt heel veel moeite met punt 4. Ik ben dan toch bang dat het boek later nog leuk wordt en ik wil het boek ook een eerlijke kans geven. Maar de boeken waarbij ik wilde stoppen, vielen eigenlijk allemaal tegen. Dus misschien kan ik de volgende keer toch maar beter wel gewoon stoppen.

 5. Jinthe schreef:

  Zit met het tegenovergestelde probleem: zoveel boeken dat ik nooit eentje helemaal af maak. Wordt het even saai? Hup, even ander boek.

comment hier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: