6 tips om mooie (boeken)foto’s te maken

#bookstagram

Bookstagram draait om veel dingen, maar het belangrijkste onderdeel zijn de boekenfoto’s. Maar hoe maak je nou een mooie foto? Je hebt niet veel poespas nodig om iets moois op beeld te krijgen, vooral als je deze 6 tips van zowel mij als professionele fotografen toepast in de praktijk. Spoiler alert: in de laatste tip kun je iets winnen!

1. Daglicht

Nog niet zo lang geleden woonde ik een masterclass bij van fotografe Annebel Eppinga. Zij gaf een paar waardevolle tips over de basis van een goede foto maken. Daglicht was een belangrijke, en niet per se in de praktijk, maar juist als betekenis. De betekenis van fotografie is letterlijk vertaald ‘schrijven met licht’. Om een mooie (boeken)foto te maken heb je dus licht nodig en dat krijg je dagelijks gratis en voor niets cadeau. Kijk dus om je heen! Zoek bijvoorbeeld een mooie plek bij het raam waar de zon door schijnt. Ben je buiten? Dat is helemaal mooi. Speel met het licht dat je hebt, dat is het halve werk!

2. Neem meerdere foto’s

Houd het nooit en te nimmer bij het maken van één foto. De eerste pannenkoek ziet er ook nooit aantrekkelijk uit en dat hoeft ook niet. Tegenwoordig hoef je niet bang te zijn dat het rolletje vol zit of je foto’s op zijn (zoals bij polaroids) en kan losgaan met de mooiste en lelijkste composities. Zorg dat je wat te kiezen hebt. Kijk naar de foto’s die je hebt gemaakt en bekijk wat werkt en vooral wat niet werkt. Nu kun je het nog fixen!

3. Nabewerking

Is het niet helemaal gelukt met de juiste belichting in je foto? Niet getreurd, de foto is nog lang niet af na het schieten van de plaatjes. Nabewerking is je beste vriend! Denk bijvoorbeeld aan een mooie filter en andere bewerkingen in de Instagramapp. Voor het lichter maken van een foto kun je de helderheid aanpassen, maar ik vind dat zelf te veel licht van het goede. Ik maak zelf mijn foto’s lichter met accenten binnen de app. Als je naar rechts swipet vind je deze als een van de laatste bewerkingen. Daarna het contrast een beetje omhoog (de derde van links) en je foto is eigenlijk al perfect. Houd je meer van een filter? Probeer ze allemaal eens uit en kijk wat het voor je foto doet.

4. Vind je eigen stijl

Het belangrijkste is om bij jezelf te blijven. Ga geen moeilijke capriolen uithalen om een foto te maken, dat is nergens voor nodig. Vind wat werkt voor jou, zowel in de nabewerking als in de foto’s die je maakt. Dat heeft namelijk meerdere voordelen! Een eigen stijl heeft iets persoonlijks, je stopt iets van jezelf erin en dat kan voor herkenbaarheid zorgen. Het hoeft niet iets unieks te zijn, maar het consistent gebruik maken van één filter is al genoeg. Lees je veel in de bus? Maak dan gebruik van deze verloren tijd om regelmatig een foto te maken van wat je leest. Zo is het makkelijker vol te houden dan wanneer je elke keer naar een bepaalde plek moet reizen of alles uit de kast moet halen voor foto’s. Dat is leuk voor een week, maar echt niet vol te houden. Je kunt het zo zien: wil je regelmatig een foto posten van de mooiste boekhandels in de wereld, maar kom je eigenlijk niet je eigen stad uit? Dan is de hele wereld niet jouw stijl. Heb je genoeg tijd en geld om wel om rond te reizen? Maak er dan jouw stijl van (en tag me in je foto’s). Lijkt me heel tof!

5. Gebruik nooit de camera in Instagram

Nog zo’n fijne tip van een echte fotografe: maak je foto’s niet in de Instagramapp. Waarom niet? In het boek Let’s focus (hét boek voor de beginnende fotograaf) zegt Marit Hilarius dat de camera van je telefoon zelf veel meer functies heeft om een betere foto te maken, waaronder de scherptediepte.

6. Wees smart: gebruik je phone

Als een fotografe het zegt, moet het wel waar zijn: je mobiele telefoon maakt óók mooie foto’s. Je hoeft dus niet een dure camera aan te schaffen om te beginnen. Dat is in je portemonnee een meevaller, maar ook onderweg in je tas. Een mobiele telefoon is wat handzamer om mee te nemen en zijn veel lichter in gewicht. Je hoeft dus niet een extra camera aan te schaffen, het mag wel. Als je zeker weet dat je serieus verder wilt gaan met fotografie, is het natuurlijk atijd een goede investering.

Voor al deze toekomstdromen heb ik iets leuks voor je. In samenwerking met Blossom Books mag ik twee exemplaren verloten van Let’s focus van Marit Hilarius. Dit boek geeft je een extra zetje in de goede richting om de perfecte (boeken)foto te maken.

Winnen? Maak een mooie foto naar keuze en plaats ‘m op jouw Instagramfeed. Voor mij is het belangrijker om je eigen werk te waarderen dan om de allermooiste foto te maken. Onderbouw in de caption waarom je nou juist deze foto hebt gekozen en tag @blossombooks, @marithilarius en @howaboutabook om je deelname officieel te maken. Good luck!

Meer lezen?

Meer over #Bookstagram lezen? Je kunt alle artikelen over deze wondere boekenwereld op Instagram lezen op: deze pagina.

Heb je vragen of suggesties? Laat het weten in de reacties, dan krijg je zo snel mogelijk een antwoord. Liever persoonlijk? Dat kan hier.

Geef een reactie