De ontmaskering van mijn eigen Bookstagram foto’s

#bookstagram

Vandaag op het programma: de ontmaskering van de geheimen achter mijn eigen Bookstagram foto’s. Ben je bijvoorbeeld benieuwd wat voor foto een garantie is voor veel likes, of juist wat helemaal niet zo geliefd is bij het publiek? Dan ben je hier op de juiste plek!

Selfie

Mijn meest succesvolle foto’s zijn die waar ik zelf op sta. Ik beschouw mezelf niet als model, maar met een boek in de aanslag wil ik best poseren. Het is eigenlijk heel simpel, vooral als je altijd een boek bij je hebt. Als ik ergens ben (dit kan echt overal zijn: ) met iemand, vraag ik altijd of ze een foto van me wil maken. Ik doe alsof ik lees, probeer te lachen naar de camera (is dit niet zo moeilijk want: ongemakkelijk!) en gooi wat variatie in mijn poses.

Je volgers weten heus wel wie ze volgen – een enthousiaste Bookstagrammer – maar met zo’n selfie weten ze ook met wie ze écht te maken hebben. Dat maakt het veel persoonlijker. En wat dacht je van uniek? Niets ten nadele van een boekomslag, maar jij bent de enige met jouw gezicht. Je geeft jouw Bookstagram hiermee letterlijk een gezicht, en dat kan alleen jij doen.

Lezen in het wild

Ik heb alleen niet altijd iemand bij de hand en ben ook niet zo’n held om het aan een voorbijganger te vragen. Het overgrote deel van mijn foto’s maak ik dus zelf. Bijvoorbeeld op de meest toeristische fotospot van Amsterdam (vlakbij centraal) of de meest voor de hand liggende: de plek waar ik op dat moment aan het lezen ben. Deze foto is op de trappen van de OBA gemaakt. Ik zat in de zon te lezen (goed licht!) en maakte daar een foto van. Van bovenaf. Een beetje onhandig en het ziet er vast klungelig uit, maar oefening baart kunst.

Een achtergrond is het halve werk

Nog zo’n makkelijke: een wit laken als ondergrond. Bijvoorbeeld die op je bed. Ik heb zelf geen mooi licht in mijn slaapkamer dus heb ik een laken speciaal om te gebruiken voor foto’s. Eentje van de Zeeman, hoewel ik nog op zoek ben naar een betere. Deze schijnt namelijk door en dat vind ik niet zo mooi. Houd je niet van witte foto’s? Ga dan naar speciaalzaak voor papier en koop je favoriete kleuren. A3 of groter is gewenst, anders krijg je al gauw witte randen. In Amsterdam zit Vlieger en die heeft een mooie collectie!

Doe maar (on)gewoon, dan doe je al gek genoeg

Bovenstaande twee voorbeelden zijn heel makkelijk omdat je een boek erop legt en je al snel een stijlvolle foto hebt. Ik houd niet zo van poespas, al speelt mijn bril vaak een bijrol in de foto’s, maar je kunt van alles gebruiken om de foto wat interessanter te maken. @Ohmybookstagram doet dat bijvoorbeeld heel mooi met bloemen, planten, kopjes thee en af en toe zelfs haar hond.

Wat je ook regelmatig voorbij ziet komen op Bookstagram is een snijplank en waxinelichtjes. Die laatste is natuurlijk hartstikke sfeervol, maar houdt het realistisch en veilig. Wie brandt er nou echt een kaars op zijn bed? Voorkom gevaarlijke situaties en steek ‘m niet aan, mocht je het toch een mooie toevoeging vinden.

Quote is the word

De minst succesvolle posts op Bookstagram zijn meestal de quotes. Het is namelijk bekend dat foto’s met tekst niet heel goed worden ontvangen op Instagram. Dit is misschien een reden om het niet meer te plaatsen, maar ik vind dit zelf gewoon heel leuk in mijn feed staan. Dat niet alleen: ik zie ze zelf graag langskomen bij anderen en ga (vooral bij slapeloze nachten) specifiek op zoek naar deze mooie woorden. Op Insta kan je ze gemakkelijk opslaan voor een later moment en daar maak ik gretig gebruik van. De quotes die ik zelf plaats maak ik zelf. Dat doe ik met Photoshop, maar dat kan ook heel makkelijk met apps als Canva en Typorama.

Kortom: ik plaats alles wat ik leuk vind, probeer me niet in al te moeilijke bochten te wringen voor een perfect plaatje en ik maak het persoonlijk met een foto van mezelf. De uitwerking hiervan heeft alles te maken met smaak (valt niet over te twisten!) dus nog leuker is het om te weten wat jij graag voorbij ziet komen.

Meer lezen?

Meer over #Bookstagram lezen? Je kunt alle artikelen over deze wondere boekenwereld op Instagram lezen op: deze pagina.

Heb je vragen of suggesties? Laat het weten in de reacties, dan krijg je zo snel mogelijk een antwoord. Liever persoonlijk? Dat kan hier.

  1. Giovanna Jansen schreef:

    Wat leuk om te lezen hoe jij je foto’s voor Instagram maakt. Heel herkenbaar trouwens het niet zo’n held zijn in het vragen aan voorbijgangers of ze een foto willen maken!

comment hier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: