Recensie: Ik geef je de zon van Jandy Nelson

Lezen

Disclaimer: deze recensie bevat alleen maar positieve woorden over het boek Ik geef je de zon van Jandy Nelson. Dit is niet bewust gedaan, ik ben ook niet omgekocht door Jandy Nelson en/of uitgeverij Blossom Books. Ik bied jou en je portemonnee alvast mijn welgemeende excuses aan voor het positief beïnvloeden van een aankoop waar je nooit en te nimmer spijt van krijgt. Dat beloof ik je.

ikgeefjedezon-jandynelson-recensie

Noah en Jude

Ik geef je de zon gaat over broer en zus/tweeling Noah en Jude. En al zijn ze even oud, in dit boek leven ze in verschillende jaartallen. Noah begint, hij is dertien jaar en zijn grote liefde is kunst. Hij is ervan overtuigd dat hij naar de kunstacademie gaat. Drie jaar later is Jude aan de beurt. Ze is zestien, zit op de kunstacademie en moet niets hebben van jongens. Een wereld van verschil met haar jongere zelf, waar ze graag uitdagend gekleed, inclusief rode lippenstift, achter de jongens aan gaat. Om en om vertellen Noah en Jude wat zij in het leven meemaken. Er is echter een groot gat in het verhaal: je mist namelijk drie jaar en in drie jaar kan veel veranderen.

Steeds als je heel erg van Noah gaat houden word je uit zijn leven gerukt om Jude drie jaar later een kans te geven. Om dan uiteindelijk van haar te gaan houden en dan Noah weer, en dan Jude en ga zo maar door. Mooi en oneerlijk tegelijk. Achteraf loopt alles anders dan je verwacht. Er zit altijd twee kanten aan een verhaal en in dit boek zit dat duidelijk verweven. Zo duidelijk dat je gaat twijfelen aan je eigen beoordelingsvermogen.

ikgeefjedezon-jandynelson-recensie

Toverfee met woorden

Ik geef je de zon is in feite twee boeken in één, de hoofdstukken duren soms (te) lang waardoor je de andere helft van tweeling uit het oog en hart verliest. Ook heeft Ik geef je de zon veel bladzijdes, 450 welteverstaan, maar of  het makkelijk leest? Nee. En misschien moet dat ook juist niet, misschien is het de bedoeling dat dit boek langer in je tas zit of op je nachtkastje ligt dan je gewend bent. Het is ook niet erg hoor. Jandy Nelson is namelijk een toverfee met haar woorden. Zo mooi dat je regelmatig moet stoppen om ze na te lezen. De woorden los van elkaar zijn zo sierlijk geschreven, zo mooi dat ze gezamenlijk een bom van perfectie vormen. Tijdens het lezen en na het dichtslaan van het boek blijven de vlinders in je buik je achtervolgen.

Ergens op bladzijde 237 moet ik lachen. Dat gebeurt misschien vaker bij een boek maar niet met 1. geluid, 2. in de bus en 3. tijdens het spitsuur. Awkward. Maar het is het wel waard. Ik heb het niet snel bij een boek, maar als er een boek is dat ik zelf had willen schrijven dan is het Ik geef je de zon wel. Ja, Ik geef je de zon hoort zeker bij het rijtje ‘moet je lezen en wel nu’. Afgesproken?

Ik geef je de zon, Jandy Nelson – Blossom Books – Hardcover – €18,99 – ISBN 978 90 206 7977 9

 1. Mooi! <3 Ik wil 'm nu al lezen! Gaat op mijn veel te langen 'moet-ik-kopen-van-Claudia' lijstje. ;-)

 2. Yara schreef:

  Ik ben zo’n fan van dit boek, kaaaaah! Mooie foto’s heb je gemaakt!!

 3. Nynke-Boudien schreef:

  Wat een fijne recensie, ik ben erg benieuwd naar dit boek!

 4. Sabine schreef:

  Klinkt als een erg prachtig boek, die gaat op mijn bday list!

 5. Het Sushimeisje schreef:

  Klinkt interessant! Ik houd wel van ingewikkelde en dikke boeken.

 6. Myrthe schreef:

  Heerlijk, zo’n boek dat je niet zo 1 2 3 uit hebt! En een goed Nederlands boek is tussen alle Engelse boeken die ik nu lees ook wel eens prettig :)

 7. Claudia schreef:

  Sorry, echt, het spijt me. Dit boek moet bovenaan hoor!

 8. Claudia schreef:

  Dank je wel, lieve Yara!

 9. Anneke schreef:

  Mooie recensie met mooie foto’s, maar het boek trok mij totaal niet.

 10. Claudia schreef:

  Echt niet? Vertel!

 11. Annelies schreef:

  Mooie recensie en prachtige foto’s ook.

 12. Claudia schreef:

  Dank je wel!

 13. Aaah, ben nu zo beniewd. Heb gisteren al een super grote bestelling geplaatst. Arme portemonnee :(

 14. Dina schreef:

  Ik ben zo benieuwd naar dit boek. Alleen al de omslag vind ik zo mooi. Zo’n cover bepaalt meestal of het boek me interessant lijkt of niet.

 15. Nikita schreef:

  Ik ben ook benieuwd geworden! Maar die cover vind ik ook mooi, al die kleurtjes. Daar wordt je toch gewoon vrolijk van? xxx

 16. Marloes schreef:

  Dat klinkt goed! Deze gaat meteen op mijn noglezenlijst. Enne, veel complimenten, wat een originele blogpost en mooie foto’s :) Ik kom nog vaak bij je kijken, lang leve Bloglovin’

 17. […] dit is het, het boekomslag van maand. Meer weten over Ik geef je de zon van Jandy Nelson? Hier lees je mijn recensie. Nu jij, vertel, wat vind jij van dit […]

 18. Anne schreef:

  erg leuk boek maar had het eigenlijk wel in 1 dag uit. Wel met soms een pauze maar zeker geen boek voor het verstand op 0 en lekker lezen.

  echt een aanrader :)

 19. […] De foto van Ik geef je de zon komt van Howaboutabook.nl (sowieso mijn lievelingsboekenblog) (en als je op dat linkje klikt dan kan je direct […]

 20. […] Ik heb het niet snel bij een boek, maar als er een boek is dat ik zelf had willen schrijven dan is het Ik geef je de zon wel. Ja, Ik geef je de zon hoort zeker bij het rijtje ‘moet je lezen en wel nu’. Lees verder… […]

 21. […] die mooi geschreven zijn en je hebt boeken met een heel mooi verhaal. Dit boek heeft allebei. Hier lees je mijn […]

 22. booklover schreef:

  omg ik ben zo fan van Jandy Nelson!!! ik doe zelfs mijn boekbespreking over Ik Geef He De Zon.
  wisten jullie dat het boek word verfilmd!
  in 2017 komt het derde boek van Jandy Nelson uit.

 23. Sanne Scheltinga schreef:

  Super goede recensie!! Dit is echt mijn lievelingsboek, en ik heb het dan inmiddels ook zo vaak gelezen dat het boek bijna uit elkaar valt. Altijd leuk om te horen dat anderen ook enthousiast zijn, maar ik krijg mijn vriendinnen niet zover om het boek te gaan lezen. Misschien helpt deze recenie ;)

comment hier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: