RECENSIE: Een ongewoon huwelijk – Tayari Jones

Boekrecensies

Barack Obama raadt het aan om te lezen, Oprah Winfrey heeft het gelezen met haar boekenclub en de millenials van Emma Roberts’ Belletrist gaan er ook mee aan de haal. Het nieuwste boek van Tayari Jones, Een ongewoon huwelijk, heeft al vele fans. Nu is het tijd om de Nederlandse lezer te veroveren. Gaat dat lukken? Dat lees je hier!

Een ongewoon huwelijk - Tayari Jones

Waar gaat dit boek over?

Het eerste jaar van het huwelijk tussen Celestial en Roy gaat er liefdevol aan toe, precies wat je ervan mag verwachten eigenlijk. Ze zijn verliefd en gelukkig, maar proberen ook een weg te vinden in het getrouwde leven. Dat laatste wordt hen niet al te makkelijk gemaakt. Met verleidingen van buitenaf bijvoorbeeld, maar dat kunnen ze wel aan. Zolang ze maar samen zijn…

Wat de echte uitdaging is? Het moment dat Roy wordt opgepakt voor iets wat hij niet heeft gedaan en daar jarenlang voor in de bak moet. Wat doet dat met je huwelijk? Latten is er niets bij!

Yay or nay?

Ja, ja en nog eens ja. Een ongewoon huwelijk heeft me zo erg geraakt. Misschien ook omdat ik het heb gelezen in mijn eerste week als getrouwde vrouw. Wat zou ik doen als ik Celestial was? Of zoals Roy jarenlang vast kom te zitten in de gevangenis? Dat maakt Een ongewoon huwelijk zo mooi: het is een rollercoaster van zelfreflectie. Een ongewoon verhaal dat meerdere perspectieven belicht, zowel van het getrouwde stel als die van gezamenlijke beste vriend André.

Leuk om te weten

Tayari Jones zei eerder in een interview dat ze de originele titel, An American Marriage, in eerste instantie helemaal niet passend vond bij het verhaal. Celestial en Roy zijn wel degelijk Amerikaans, maar het Afrikaanse in hun bloed (en uiterlijk) is een belangrijke onderdeel in hun leven. Dit geldt ook voor Jones zelf. Ze kon zich niet herkennen in een ‘Amerikaanse huwelijk’ omdat ze dit associeert met een wit getrouwd stel. Toch heeft ze voor deze titel gekozen, na een innerlijke strijd, omdat het wel en wee in dit boek hartstikke Amerikaans is en het uiterlijk niets zegt over het Amerikaanse burgerschap. Uiteindelijk draait het boek om een ongewoon huwelijk, en dat heeft Harper Collins letterlijk (en goed!) benoemd in de Nederlandse titel…

Een ongewoon huwelijk is zowel online als offline te verkrijgen. Bijvoorbeeld bij bol.com.

Op zoek naar meer recensies?

Op zoek naar meer boekrecensies? Klik dan hier!

Geef een reactie