Een gesprekje met Anna Todd over After

Lezen

Stel je voor je bent jong, je wil wat met je leven maar je weet eigenlijk nog niet wat. Wedden dat jij je hierin herkent? Twee jaar geleden zat Anna Todd in hetzelfde schuitje. Ze ging voor de grap een verhaal schrijven op Wattpad over haar boyband-crush Harry Styles. Binnen no time werd haar verhaal After één miljard keer gelezen en wist ze ein-de-lijk wat ze met haar leven ging doen: boeken schrijven!

Dit interview is oorspronkelijk geplaatst op Girlscene, geschreven door Claudia de Graaf

De meeste dromen zijn bedrog…

Maar voor Anna Todd niet. Ze durfde namelijk niet te dromen van het schrijversbestaan dus deed ze dat ook niet. Ze zocht een baan die realistisch was en schrijver worden was allesbehalve dat. “Als mensen vroegen wat ik wilde worden zei ik dat ik professioneel lezer wilde worden. Ik vind het heerlijk om te lezen en ik doe dat het liefst de hele dag.” Dat ze zelf succesvolle boeken ging schrijven was het meest onrealistische dat ze kon bedenken.

Over After

Tessa is achttien en gaat studeren in Washington, twee uur van haar vertrouwde leven vandaan. Het is een droom die uitkomt. Tot ze haar nieuwe huisgenoot ontmoet, het tegenovergestelde van alles wat Tessa wil zijn. En dan hebben we het nog niet over haar beste vriend: Hardin, hartstikke onaardig en volgetekend met tattoos. Conclusie: totaal niet Tessa’s type. Wanneer ze denkt van hem af te zijn komt ze erachter dat hij bij haar in de klas zit. Hoe graag ze het ook willen, ze komen niet van elkaar af. Je raadt het al: ze worden verliefd.

Achter de schermen bij After

Anna Todd heeft After op haar telefoon geschreven en dat houdt in dat ze altijd en overal kon schrijven. De meest gekke plek waar ze schreef is toch wel de supermarkt… “Ik moest boodschappen doen en net als wanneer je onder de douche staat kreeg ik juist op dat moment inspiratie. Zonder te letten op wat er om mij heen gebeurde schreef ik 300 woorden. Ellebogen op de winkelwagen, telefoon in mijn handen en schrijven maar…”

“Ik schrijf graag onderweg. Het vliegtuig is mijn favoriete plek, want daar is geen afleiding.” Schrijven in stilte staat niet in Todd’s woordenboek. “Het is raar, ik weet het, maar ik krijg áltijd inspiratie op de meeste gekke plekken waardoor ik nu wel gewend ben om overal te kunnen schrijven. Als het eenmaal stil is krijg ik spontaan een writers block.”

Het beste schrijfadvies dat Anna Todd ooit kreeg is om niet te schrijven wat lezers willen lezen. “Iedereen verwacht dat Tessa en Hardin aan het einde lang en gelukkig leven. Zoetsappig en vooral niet realistisch. Ik wilde niet dat het zo ging eindigen dus schreef ik het ook niet.” En dat is duidelijk te lezen in After met onverwachte plotwendingen waar je soms gefrustreerd het boek uit het raam wil gooien.

Waarom we allemaal After moeten lezen:

 1. After is verre van een good girl/bad boy verhaal waar al duizend keer over geschreven is. Het is meer dan dat en je moet het echt zelf lezen om daarachter te komen.
 2. Voor liefhebbers van One Direction: Hardin is lichtjes gebaseerd op Harry Styles. Fijn om naar te ‘kijken’ dus!
 3. After is een liefdesverhaal over liefde waar je zelf niet voor kiest, maar die voor jou kiest. Hoe romantisch is dat?
 4. Er zijn maar liefst vier delen van After. Perfect leesvoer voor in de zomervakantie!
 5. Last but not least (én exclusief op howaboutabook): je kunt een gesigneerd exemplaar winnen van After deel 1. Hoe? Een reactie telt als deelname en je krijgt karma-punten als je howaboutabook op Instagram, Twitter, Facebook en/of Bloglovin leuk vindt. 
 1. Femke schreef:

  Hey!
  Ik doe graag mee aan deze winactie. Ik volg op twitter met het account _femke__, op insta via _femkee_, op bloglovin via femku2. En op facebook heb ik jouw pagina gevind-ik-leukt.

 2. Lotte schreef:

  Dit boek staat al eventjes op mijn To Read lijst, dus ik doe heel graag mee met deze wedstrijd.! Ik dacht trouwens echt dat er maar drie delen van zouden komen, geen vier. Wanneer komt die laatste dan uit.?

  Oh, en ik volg je ook op Bloglovin en Facebook.

 3. Judith schreef:

  Ik maak graag kans! Geloof dat ik je overal volg ;-)

 4. Jessica schreef:

  Klinkt goed! Die zou ik toch dringend eens moeten gaan lezen. :)

 5. Ysgrublaidd schreef:

  Ik maak graag een kansje. Als het goed is volg ik je via de verschillende media. :)

 6. Marloes schreef:

  Ik heb al veel over de serie gelezen, behalve de boeken zelf. Daarom doe ik graag mee, ik ben nu wel heel benieuwd geworden. En hoera, karma-punten voor Bloglovin’ ;).

 7. Sophie schreef:

  Heb nu al zoveel gehoord over After dat ik die graag zou willen (winnen en) lezen! Ik vind het bijna onvoorstelbaar dat ze deze dikke boeken op haar telefoon geschreven heeft, maar het is inderdaad de ideale manier om overal te kunnen schrijven. Ik volg je op Bloglovin, Instagram en Facebook.

 8. Connie Flipse schreef:

  Leuk artikel. Ben nieuwsgierig geworden en maak graag kans .

 9. Marjolein schreef:

  Ben toch wel nieuwsgierig geworden. Maak graag kans.

 10. Janine Kooij schreef:

  Leuk! Ik doe graag mee! Ik volg je via Bloglovin, en heb je geliked op Facebook verder volg ik je ook op instagram! :)

 11. hetboekenik schreef:

  He wat leuk zeg. Deze boeken staal al een tijdje op mijn leeslijstje. Ik zou het dus niet erg vinden een exemplaar te winnen :)

  Ik volg je overal onder de naam van mijn andere blog, behalve op facebook.
  @instagram: beautifulday4makeup
  @twitter: beautday4makeup
  @bloglovin: beautifulday4makeup
  @facebook: Het boek en ik

 12. Nikki schreef:

  Leuk artikel! After wil ik echt nog graag lezen. Het klinkt gewoon als een boek dat goed bij mij past en iedereen is er zo positief over. De kleuren op de cover vind ik trouwens ook geweldig!

 13. Renée schreef:

  Leuk ik doe mee! Ik volg jullie overal als Three Cups Of Fantasy.

 14. Veerlez schreef:

  Dat klinkt als een heerlijk boek <3 Die wil ik heel graag lezen, dus ik doe graag mee inclusief karmapunten voor instagram, twitter en bloglovin :)

 15. Marielle schreef:

  Ja ik doe graag mee want stiekem toch wel een beetje heel erg benieuwd…

 16. Nina schreef:

  Ik doe graag mee! Oh en ik volg je op Bloglovin’ :)

 17. Simone schreef:

  Wat een ontzettend mooie omslag. En het lijkt me een prachtig verhaal. Ik had nog niet eerder van deze boeken gehoord. Ik zou deze erg graag winnen om toe te voegen aan mijn collectie. U can never have to much books! <3 Ik volgde al via Bloglovin', maar nu ook via alle andere kanalen.

 18. Natasja schreef:

  Wauw, dit klinkt als een supergoed boek. Heel leuk om de achtergrond van ‘the making off’ te lezen. Dat maakt het nog leuker. Ik doe graag mee en heb je overal gevolgd!

 19. Dominique van Delft schreef:

  hoi!! Super leuk stukje! Ik vind “waarom we allemaal after moeten lezen” echt leuk! Leuk gedaan!
  Natuurlijk volg ik je al op bloglovin ik weet alleen niet waar ik mn naam kan zien maar ik gebruik hiervoor de zelfde email! Waarschijn iets met Dominique van Delft.

  Twitter : @dominiquenoah (de tweet gereteet)
  Facebook : Dominique Noah van Delft (bericht ook geliked)
  Instagram : @domivandelft (bericht ook geliked)

  En ik volg je overal natuurlijk!

  Groetjes!!!!

 20. Debbie schreef:

  ik ben erg nieuwsgierig naar dit boek, dus ik doe graag mee met de winactie :)

 21. Noa schreef:

  Deze boeken komen sowieso op mijn to read-lijst!

 22. Vivian schreef:

  Leuk interview! Ik zie deze boeken veel voorbij komen, weet niet zeker of het echt iets voor mij is maar misschien probeer ik het binnenkort wel eens.

 23. zoë schreef:

  ik doe mee!
  bloglovin en facebook; zoelouwerse

 24. Miss happinez schreef:

  Dat lijkt me een heel leuk boek! De laatste tijd ben ik lekker aan het lezen, dus dit boek is heel welkom!

 25. Eva schreef:

  Ik heb het eerste deel en de originele versie van After op Wattpad gelezen ik vond het helemaal niet slecht! Behalve dan de seksuele getinte stukjes, zit de verhaallijn goed in elkaar. Het is ongelooflijk hoe zij bekend is geworden en door al die After-hype (na al een jaar of twee) krijg ik de kriebels om ook te boeken te lezen! Bovendien heb ik heel After niet verder gelezen op Wattpad en ben ik benieuwd hoe anders de boeken zijn tegenover haar originele Wattpad-versie.

 26. Eva schreef:

  Oh, ik vind je Instagram niet; en heb geen Twitter. Voor de rest heb ik je op Facebook geliked en volg ik je op bloglovin’ :)

 27. […] je ook nog winnen. Zelfs een gesigneerd exemplaar die ik persoonlijk voor je hebt laten signeren. Klik hier om mee te doen. Good […]

 28. Daphne schreef:

  Ik wil graag meedoen aan deze actie, want ik heb haar boeken online en in het Engels gelezen, maar ik ben heel nieuwsgierig naar hoe het vertaald is, en of het verhaal veranderd is. :)
  Oh, en ik heb je gevonden via je instagram account.. dus post vooral door ;)

 29. Rosa schreef:

  Deze wil ik graag winnen! :-) ik volg je op instagram, bloglovin’ en ook Facebook!

 30. Esther schreef:

  Ik wil hem graag winnen! Ik volg je op alles. :)

  Instagram: bringestherthehorizon
  Twitter: Leesverslaafde
  Facebook: https://www.facebook.com/EstherxProud

 31. Nora schreef:

  ah dit klinkt echt geweldig! leuke giveaway trouwens :)

 32. Eline schreef:

  Ik doe graag mee met deze actie! Ik ben TheBookaneers29 op instagram, YAY PUNTEN!

  Een goeie vriendin van me is gewoon verliefd op deze boeken, en het zou me zo blij maken als ik dit boek aan haar zou kunnen geven!

  Super actie :D

comment hier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: