Help! Je bent lekker bezig met briljante boekenfoto’s maken, maar die duizenden volgers willen maar niet komen… Wat nu? Nou, laten we dan beginnen met het belangrijkste: het aantal volgers zegt niets over hoe succesvol jouw Bookstagram is. Zet het daarom uit je hoofd dat dit een doel is om serieus genomen te worden. Waarom dan niet, zul je je afvragen. Ik leg het je graag uit!
(a)Sociale media
Social media is – zoals de naam al zegt – om sociaal te doen. Als je bijvoorbeeld 10.000 volgers hebt en een handjevol daarvan liken je foto, waaronder je moeder en je kleine zusje, dan is het onduidelijk of die andere 9.995 mensen je foto hebben gezien. De kans is groot dat je deze volgers niet eerlijk hebt gekregen, en bovendien zijn al deze volgers nutteloos zolang ze niets liken. The Social Good Girl (aanrader om te volgen!) benoemt dit heel mooi: je wil je ideale volger hebben. Dit is de ideale doelgroep waarvan je zeker weet dat zij iets aan je foto’s hebben, het daarom ook liken en af en toe een reactie achterlaten. Met een beetje mazzel op den duur ook (in het geval van Bookstagram) het boek gaan lezen.
Follow me, follow you
Heb je veel volgers waarvan je niet zeker weet of ze daadwerkelijk jouw doelgroep zijn? Communiceer je bijvoorbeeld in het Nederlands en zijn je volgers voornamelijk niet-Nederlands? Dan heb je grote kans dat er miscommunicatie ontstaat. Ze begrijpen waarschijnlijk geen woord wat jij zegt en zullen minder snel iets achterlaten in de reacties. En wat dacht je van de fake-accounts die je volgen? Staat leuk bij je volgersaantal, maar liken doen ze echt niet.
Aanvullend op hierboven: volgers kopen is daarom een no-go. Het is dan wel de snelweg naar veel volgers, lekker goedkoop in zowel geld als tijd, maar je hebt verder vrij weinig aan deze nobody’s. Ook goed om te weten: tegenwoordig heeft men het gewoon door als je opeens veel volgers erbij hebt (bijvoorbeeld door bepaalde website na te checken) en dat gaat ten koste van je reputatie. En dat laatste is onbetaalbaar.
Kwaliteit boven kwantiteit
Nog een leuke: het kan zo zijn dat jij als kleine account een hoger engagement en bereik hebt dan bijvoorbeeld die Bookstagrammer met tienduizenden volgers. We staren ons blind op die indrukwekkende aantallen, terwijl het belangrijker is dat al die volgers iets van je foto vinden, en überhaupt voorbij zien komen. Het gaat om de content, de binnenkant. Of beter gezegd: don’t judge a book its cover!
Boekenpret met Fred
Ook waardevol: een feed met een niche. Bookstagram richt zich voornamelijk op boeken. Met een niche weet je bijvoorbeeld dat de juiste doelgroep van het product bij deze content creator te vinden is. Voor uitgeverijen is Bookstagram daarom ideaal om een boek onder de aandacht te brengen. Je kunt ook Fred van Leer vragen om een leuke foto, een hoog bereik gegarandeerd, maar het is dan onduidelijk of deze mensen echt zitten te wachten op boekenpret met Fred (stiekem lijkt me dat wel verfrissend!). Zijn vele volgers zijn dan minder belangrijk omdat je lukraak een boek in iemands gezicht gooit, terwijl degene veel gelukkiger wordt van zijn kledingadvies.
Meer lezen?
Loop je zelf ergens tegen aan? ? Laat het vooral weten! Je bent welkom in de reacties. Liever persoonlijk? Dat kan hier.
Meer over #Bookstagram en andere Bookstagrammers lezen? Je kunt alle artikelen over de wondere boekenwereld op Instagram lezen op deze pagina.
Goed dat je dit aankaart, ik ben het helemaal met je eens. Ik hoop ook dat bedrijven dit gaan inzien, want zij vragen vaak nog wel om veel volgers en kijken niet naar engagement i.p.v. volgers.
comment hier