John Green tot in het oneindige?

Boekrecensies

John Green is terug, en hoe! Bijna zes jaar moesten we het doen met zes van zijn oude boeken. Met Schildpadden tot in het oneindige worden – geheel in stijl van dit boek – de harten van de Young Adults gebroken, en geen beloftes verbroken. Maar maakt hij dit daadwerkelijk waar? Is John Green met zijn boeken tot in het oneindige?

Een liefdesverhaal, maar dan anders

Schildpadden tot in het oneindige draait in eerste instantie om Aza Holmes en haar beste vriendin Daisy. Twee zestienjarige meiden uit het Amerikaanse Indianapolis. De een praat veel hardop, de ander in gedachten. Dat laatste tot aan het frustrerende aan, maar daar later meer over. Op het nieuws wordt er gesproken over een vermissing van een rijke man, toevallig de vader van een oude bekende van Aza. De beloning om hem te vinden? 100.000 dollar. Daisy, niet de allerrijkste van het stel, ruikt geld en haalt Aza over om deze meneer te zoeken. En daar begint het o zo bekende (en misschien wel beruchte) liefdesverhaal dat je van John Green verwacht.

Aza stapt na jaren het leven van Davis binnen. In eerste instantie om zijn vader te vinden, maar uiteindelijk bloeit er tussen die twee iets op. Dat zagen we al van ver aankomen, toch? Ja, dat zeker. Maar Green pakt het dit keer iets anders aan. Minder zoetsappig en meer gericht op het houden van. De fleurige verliefdheid en de bijhorende vlinders worden een beetje achterwege gehouden.

Special snowflakes

Het riedeltje van deze schrijver kunnen we inmiddels meezingen. Iedereen is speciaal, iedereen is anders. Zo ook de personages in dit boek, met de nadruk op Aza. Zij heeft dwangmatige gedachtes waar we met z’n allen van mogen meegenieten. Ze is constant in discussie met zichzelf en dat wordt zo realistisch beschreven, tot in het oneindige. Het is misschien te overheersend in dit verhaal en vooral frustrerend omdat je als lezer Aza niet kunt helpen, laat staan dat je haar even goed door elkaar kunt schudden. Maar is dat niet de bedoeling? De frustratie, de machteloosheid: dat is precies waar Aza de dag mee begint en eindigt.

‘Je bent mijn favoriete persoon. Ik wil naast jou begraven worden. Gezellig samen onder één grafsteen. En daar staat dan op:
“Holmesy en Daisy,
ze deden alles samen, behalve je-weet-wel.”‘
John Green

Schildpadden tot in het oneindige bevat alle ingrediënten om een echt John Green-boek te zijn, maar het smaakt toch anders dan anders. Vooral naar meer.
Het gaat over dierbare vriendschappen, bij voorspoed en tegenslag, bij gezondheid en in ziekte. Het is een herinnering dat je niet alleen bent en al ben je nog zo gek, je bent niet alleen gek. En al helemaal niet je gedachtes.

Gottmer / oktober 2017 / €15,99
 1. Anna schreef:

  Wat een fijne review! Ik ben echt super nieuwsgierig naar dit boek.

 2. Je maakt me nieuwsgierig zeg! Ik hoop dit boek te krijgen voor mijn verjaardag, anders haal ik hem nog met mijn boekenbon, kan niet wachten om Johns nieuwe boek te lezen! :)

 3. Claudia schreef:

  Leuk om te horen, Anna. Veel leesplezier en laat je weten hoe je het boek vindt? Vinden we leuk!

 4. Claudia schreef:

  Joost! Nog een paar nachtjes slapen… en anders gewoon een verjaardagscadeau voor jezelf? Ik zou zeggen: doen. Veel leesplezier :)

 5. Mevrouw Marloes schreef:

  Wat een fijne review om te lezen. Ben nu wel erg benieuwd naar het boek! Dit komt zeker op mijn lijst met boeken die ik nog wil lezen.

comment hier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: