Een foto reposten op Instagram, mag dat?

#bookstagram

Laten we even vooropstellen dat ik geen deskundige ben wat betreft het recht. Wat wel en niet mag qua auteursrecht is voor mij soms ook nog onduidelijk. Nu denk je vast, waarom schrijf je dit dan? Ik weet namelijk wel wat je, als we de regels nauw nemen, niet mag doen. Reposten bijvoorbeeld, mag dat?

Smooth criminal

Officieel moet je met je handen van andermans foto afblijven als het om je eigen feed gaat – hoewel, niet zo letterlijk natuurlijk: laat die vingers maar lekker gaan als het om het liken gaat. Maar iets plaatsen wat niet van jou is? Dat mag niet. Je bezit namelijk alleen het recht op foto’s die je zelf maakt. Simpelweg moet je zelf het knopje hebben ingedrukt voor de gemaakte foto.

Foto reposten op Instagram, mag dat?

Een print screen is niet DIY genoeg, de foto is en blijft van een ander. Je kunt het een beetje vergelijken met het afvuren van een wapen. Schiet jij iemand neer met jouw kogel, ben jij de schuldige. Heb je dat niet gedaan? Blijf dan net als in real life er gewoon ver vandaan. Wees liever een ramptoerist. Het bewonderen van de crime scene is veel interessanter. Kijken is in beide situaties onschuldig, aankomen op eigen risico. Doe het dus veilig en plaats alleen je eigen foto. Dan weet je dat je altijd goed zit.

Beter goed gejat dan slecht verzonnen

Maar laat je hierdoor niet afschrikken! Je hoeft namelijk geen innovatief kunstwerk te maken om mee te mogen dingen. Wist je dat er geen rechten zit op ideeën? Gebruik dat in je voordeel en zoek voordat je begint naar foto’s waar je heel blij van wordt en geef daar je eigen draai aan. Houd je van rustige foto’s? Doe daar iets mee. Of combineer je je favoriete boek liever met je grote liefde koffie? Genoeg inspiratie te vinden via #booksandcoffee, met ruim 150.000 foto’s. Een vleugje van je favoriete Bookstagrammers, en een vleugje van jezelf!

Oorzaak gevolg

Heb je dit riedeltje inmiddels vaak genoeg gehoord en ben je nu wel benieuwd naar de gevolgen van een gejatte foto? Oke, komt ‘ie: je wordt niet midden in de nacht van je bed getild en je hoeft ook niet undercover over straat te gaan, maar de kans bestaat dat je een boete krijgt in de vorm van een factuur. Hoe groot die kans is? Tot nu toe klein en niet iedereen vindt het een ramp als zijn foto wordt gebruikt. Daarbij worden er dagelijks zoveel foto’s geplaatst dat het onmogelijk is om het bij te houden als content creator. En niet iedereen vindt het erg als je het deelt, zolang je maar een vermelding geeft. Hierdoor lijkt reposten zo onschuldig en zul je het nog altijd voorbij zien komen…

Rechtenvrije foto via Unsplash

Leuke foto, vind je ook niet? Heb ik niet gemaakt, maar mag ik wel gewoon gebruiken. Daar later meer over!

Samenwerken doe je niet alleen

Een voorbeeld uit de praktijk. Mijn foto werd door @Belletrist geplaatst (ca. 150.000 volgers wereldwijd) en als bonus kreeg ik er tientallen nieuwe volgers bij. Yes, zul je vast denken. De zaak werd nog interessanter omdat dit te leuke boekenplatform wordt gerund door Emma Roberts – nichtje van ene Julia R. – mét dezelfde gemeenschappelijke interesse en doel in het leven: de liefde voor het boek als confetti rondstrooien. Mijn dag kon niet meer stuk!

Aan de andere kant: grotere partijen met veel volgers, die zelfs geld verdienen met hun foto’s, gaan er met mijn eer vandoor. Samenwerken is leuk en waardevol, maar daar moeten twee partijen bij betrokken zijn. Hoe leuk al die nieuwe volgers dan ook zijn, ze zorgen niet voor brood op de plank. Ik houd niet van brood, dat terzijde, maar ik moet toch eten. En boeken kopen om überhaupt die foto’s te kunnen maken. Dus het is heel dubbel, vind je ook niet?

Mijn advies en daar zul je het mee moeten doen…

Vraag altijd of je de foto mag reposten om te voorkomen dat je iemand voor het hoofd stoot en je een dikke vette rekening in je mailbox hebt. Gebruik vooral je eigen foto’s, zo blijf je uniek en slaap je ’s nachts veel lekkerder! Het antwoord is dus een harde NEE. Reposten mag niet.

Meer lezen?

Het (wet)boek van Charlotte Meindersma is een must om in je kast te hebben. Deze socialemedia-jurist legt je namelijk op een heldere én leuke manier uit wat je wel en niet mag als content creator. Je kunt haar boek vinden op haar eigen website: klik hier. Ook leuk om te volgen op Insta: @charlotteslaw.

Wetboek voor bloggers - Charlotte Meindersma

Meer over #Bookstagram en andere Bookstagrammers lezen? Je kunt alle artikelen over de wondere boekenwereld op Instagram lezen op deze pagina.

P.S. Loop je zelf ergens tegen aan? ? Laat het vooral weten! Je bent welkom in de reacties. Liever persoonlijk? Dat kan hier.

Geef een reactie