Een peculiar interview met Ransom Riggs

Lezen

Samen met Yara sprak ik Ransom Riggs in het Belgische Hasselt. In vlog-vorm lieten we al onze avonturen van die dag zien, vandaag het échte interview. Het eerste deel las je zaterdag op Adorable Books en het vervolg, het tweede deel, lees je vandaag hier!

PECULIAR?

Yara en ik hadden wat moeite met het uitspreken van het woord peculiar, de hele rit naar België was dat het gesprek van de dag. Hoe zeg je dat nou? Riggs, vriendelijk als hij is, stelde ons gerust en vond de Nederlandse vertaling, bijzonder, ook goed. Hij sprak het zelf overigens perfect uit. Shame on us. Snel over iets anders beginnen want we waren heel benieuwd naar het meest peculiar, of bijzondere, boek in zijn collectie.

“Dat wordt moeilijk kiezen aangezien ik best wat vreemde boeken in mijn bezit heb. Als er eentje heel raar is dan is het Quacks of old London wel, een boek over de geschiedenis van dokters uit Londen die eigenlijk helemaal geen dokters zijn. Het boek telt 500 pagina’s en dat alleen maar over de bizarre dingen die deze kwakzalvers in de afgelopen honderden jaren hebben gedaan. A very strange book.”

LOOP DAY

In De bijzonder kinderen van mevrouw Peregrine is het elke dag 3 september 1940. Dag in, dag uit. Of hoe Riggs het noemt, een loop day. Welke dag zou hij zelf nog een paar keer willen overdoen? “Het wordt moeilijk om echt één dag te kiezen, mogen het er meer zijn? Ja? De eerste dag zal mijn trouwdag zijn, dat was namelijk echt een fantastische dag.” Shame on him als hij iets anders zou zeggen. Ransom Riggs is namelijk getrouwd met niemand minder dan Tahereh Mafi van onder andere Vrees me. Een matchmade in heaven!

“De andere dag zal de dag zijn dat ik ben wezen scuba duiken met Tahereh, wat zij trouwens voor het eerst deed, en ik kan het moeilijk beschrijven want we hebben de mooiste dingen gezien. Het water was helder en heerlijk, het voelde als een warm welkom van moeder natuur, en we waren in gezelschap van onder andere schildpadden en vriendelijke haaien. Tahereh heeft zelfs een vis geknuffeld! Dat was echt een dag die ik zo vaak mogelijk nog een keer wil ervaren.”

DSC_0088 copy

BIJZONDERE JACOB

Laten we het over de bijzondere jongen uit het boek hebben. Jacob. Zestien. Sinds kort een bijzondere kind van mevrouw Peregrine. Wat voor boeken zal hij eigenlijk lezen? Daarom vroegen we aan Riggs, degene die het dichts bij Jacob staat, wat hij las toen hij zestien was.

“Toen ik jonger was hield ik heel erg van de Narnia-boeken van C.S. Lewis maar toen was ik volgens mij niet zestien, dat zal dan zeker de boeken van Stephen King zijn. It, of zoiets.”

#BOEKBEKENTENIS

Toen ik Riggs vertelde dat ik Harry Potter nog nooit had gelezen keek hij me met grote ogen aan en zei “That is weird, that’s really strange”. Al bekende hij gauw daarna dat hij zelf pas 3,5 boeken uit de reeks heeft gelezen. In zijn woorden horen deze boeken van J.K. Rowling in de canon van de young adult boeken. Maar niet getreurd voor de Potter-maagden onder ons, volgens Riggs heb je in feite geen slechte jeugd gehad zonder de magische boeken te lezen. Hij vindt sowieso dat je je niet hoeft te schamen voor elk boek dat je hebt gelezen of juist niet heb gelezen. Wijze woorden.

BOEK VS. FILM

Het eerste boek De bijzonder kinderen van mevrouw Peregrine wordt zoals je wel weet verfilmd. Of beter gezegd is de film zo goed als klaar is. We vroegen Riggs waarom de film beter zal zijn dan het boek want laten we eerlijk zijn, dat is het nooit. Riggs is wat dat betreft heel stellig dat het in dit geval niet zo zijn. Waarom? Tim Burton. De verantwoordelijke voor de verfilming. Volgens Riggs de enige reden dat men in dit geval geen gelijk gaat krijgen. Al vinden wij dat hij zichzelf daarmee te kort doet en dat lieten we hem graag weten. “Ik heb al een eerste versie van de film mogen zien en dat was zo bizar. Het was mijn verhaal, wat ik gecreëerd heb met al het goede van Tim Burton erin.” Onze conclusie? the best of both worlds.

29 september draait Miss Peregrine’s Home for Peculair Children in de Nederlandse bioscopen

ransomyaraenik

Het bewijs dat we hem echt hebben gesproken: een foto met Ransom Riggs!

.

 

 

  1. Elke schreef:

    Leuke en originele vragen stelden jullie zeg. Top interview!

  2. zwartraafje schreef:

    Ik ben ook extra nieuwsgierig naar de verfilming van De bijzondere kinderen … doordat Tim Burton er mee achter zit. Hij slaagt er echt geweldig in om een heel bijzondere sfeer in zijn films tot stand te brengen dus ik ben echt ontzettend benieuwd naar de combinatie van zijn filmkunsten en het schrijftalent van Ransom Riggs

  3. Vivian schreef:

    Ik vind het zó tof als een best wel toonaangevende auteur zegt dat je je niet hoeft te schamen voor wat je wel of niet leest: dat is zo belangrijk om te horen voor zoveel (jonge) lezers!

comment hier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: