Grote kans dat je benaderd gaat worden door uitgeverijen als je een mooi aantal volgers hebt. Je wordt namelijk al snel geplaatst in de categorie pers, de oude benaming voor een influencer. Communiceren met een uitgeverij is dan onvermijdelijk. No worries, dat is hartstikke leuk (en leerzaam). Tenminste, als je het een beetje goed aanpakt…
Niet alles is gratis en voor niets
Er zitten zo z’n voordelen aan om jouw visuele leesavonturen te delen op Insta. Daar kan ik veel over vertellen, maar in eerste instantie zul je alleen interesse hebben in het gedeelte dat je gratis boeken (say what!) kunt krijgen. Maar pak niet alles wat je pakken kunt. Je krijgt namelijk veel meer toegestuurd dan een bundle of leesplezier. Zeg jij ja op zo’n boek, moet je daar iets voor terugdoen. Een foto is misschien zo gemaakt, maar vaak wordt ook jouw mening op prijs gesteld. Lezen is leuk totdat er verwachtingen van andere partijen bij komt kijken. Een gratis boek is niet zo kosteloos als het lijkt en lezen zonder verplichting is waardevoller dan je denkt. Houd het dus zoals het hoort: leuk.
DO: Ja zeggen tegen de boeken die je ook zelf zou kopen en waar je daadwerkelijk tijd voor hebt
Wees professioneel
Een ander voordeel van een content creator zijn (zullen we het woord influencer even verbannen naar Azkaban? Het dekt allang de lading niet meer), is de ervaring om in contact te komen met de makers van boeken. Dit is voor hen als uitgeverij een zakelijke manier van communiceren. Je bent de fase van fanmail inmiddels gepasseerd. Vooral als je serieus genomen wil worden. Dat je hond het boek heeft opgegeten is misschien op school grappig om te vertellen, maar nu bevind je je in de échte grotemensenwereld waar het draait om geld. Het enige waar ze aan de andere kant van de lijn interesse in hebben, is de aandacht die je aan hun boek besteedt.
Verwar professionaliteit niet met vriendelijkheid. Je hoeft niet koud en kil te communiceren, alsof ze met een computer te maken hebben. Vind je het boek goed? Vinden ze leuk om te horen. Maar houdt het kort en bondig, in de recensie mag je buiten de lijntjes kleuren!
Do: Laat zeker wat van je horen als je iets hebt om te laten zien. Foto geplaatst? Tag de uitgeverij. Recensie gepubliceerd? Stuur een mail met waar ze het kunnen lezen, bedank hen voor de fijne samenwerking en wens ze een fijne dag. Zulke dagen kun je namelijk niet genoeg hebben, vind ik.
Weet wat je waard bent
In mijn geval is het vanzelfsprekend dat ik een recensie plaats op mijn blog – waar je nu bent – en dat ik aanvullend een leuke foto plaats op Instagram. Heb je geen blog, geen paniek. Op Instagram kun je tegenwoordig ook een publiek opbouwen en boekentips delen. Daar heb je echt geen dure website of honderden woorden voor nodig. Het is op Instagram zelfs makkelijker om een bereik te verzamelen omdat men al op dit medium te vinden is. Je hoeft niemand te lokken naar een eigen .nl of waar dan ook. Ik had daarom ook gemengde gevoelens toen een uitgeverij een samenwerking weigerde omdat ik ‘alleen’ een foto garandeer. Niet meer van deze tijd vind ik dat. Maar ik begrijp wel waar ze vandaan komen…
Met sociale media is het veel makkelijker om een specifieke doelgroep te bereiken, maar dan moet je wel weten hoe je dat moet doen. Heel leuk en handig, maar uitgeverijen hebben met de komst van alle sociale media – niet alleen Instagram – er een dagtaak bij. Je kunt niet overal goed in zijn, zeker niet als je geen tijd hebt om er goed in te worden. Helemaal als je bedenkt dat de tijd zo snel gaat en dat er een nieuwe Nederlandse bookstagrammer bij komt als je met je ogen knippert. Het is dan moeilijk te bepalen wie relevant is om daar tijd en geld in te steken. Het is daarom comfortabeler om de grens te trekken bij wat je kent: de traditionele recensies. Maar buiten je comfortzone vind je ook genoeg persaandacht, bijvoorbeeld de magie van een foto!
Do: Houd de eer aan jezelf als een uitgeverij geen heil ziet in een foto. Koop het boek, maak een mooie foto en tag ze gerust. Laat maar zien wat je het beste kunt en blijf dat doen. Alle clichés zijn waar: de aanhouder wint, geduld is een schone zaak en voor jou (en hen) tien anderen.
Meer lezen?
Elke situatie is natuurlijk anders en er zijn vast nog tien do’s op te noemen. Deze drie zijn gebaseerd op eigen ervaringen uit de praktijk. Ik ben wel heel benieuwd naar jouw ultieme DO (of don’t, kan ook) over het communiceren met uitgeverijen! Laat je het weten in de reacties?
Loop je zelf ergens tegen aan? Laat het vooral weten! Je bent welkom in de reacties. Liever persoonlijk? Dat kan hier.
Meer over #Bookstagram lezen? Je kunt alle artikelen over deze wondere boekenwereld op Instagram lezen op: deze pagina.
Inderdaad; niet alles aannemen. Het is ook belangrijk om te kijken of het boek bij jouw blog past. Mijn ultieme do is eigenlijk om oprechte mails te sturen. Uitgeverijen kunnen jou mailen, maar als jij helemaal laaiend enthousiast wordt van een boek (+ al een groot aantal volgers hebt opgebouwd) kun je dat ook best eens zelf doen. Naar mijn ervaring worden zulke oprechte blije mails wel gewaardeerd! :)
comment hier