4 basistips om succesvol te worden op #Bookstagram

#bookstagram

Hoe leuk is het om jouw leesavonturen visueel te delen op #Bookstagram? Dit boekenwalhalla is dé plek om de ware Matilda in jezelf naar boven te halen en schaamteloos te laten zien welk boek jij nú aan het lezen bent. Maar alles leuk en aardig, hoe doe je dat eigenlijk? Ik help je graag op weg met deze vier basistips!

Bookstagram-succesvol-inzetten

Post regelmatig een foto

Zorg dat je niet in de vergetelheid raakt. Regelmatig een foto plaatsen is key, maar dat hoeft niet per se elke dag te zijn, een paar vaste momenten in de week is ook goed. Voorheen was het plaatsen van foto’s het belangrijkste om een mooi plekje in het algoritme te bemachtigen en gezien te worden. Gelukkig past Instagram regelmatig het een en ander aan en is het nu wat makkelijker om in andermans feed te komen. Maar zolang jij geen foto plaatst, kom je er sowieso niet tussen…

Gebruik hashtags

Het is een drukte van jewelste op Bookstagram – wat alleen maar leuk is, maar er wel voor zorgt dat het met de dag moeilijker wordt om op te vallen met jouw eigen boekenfoto’s. Om deze kans te vergroten, is het een goed idee om hashtags aan je post toe te voegen. Je mag er in totaal 30 gebruiken en kunt ze plaatsen in je onderschrift. Zelf doe ik het in een reactie nadat ik de foto heb geplaatst, maar daar zit geen strategie achter. Ik vind het mooier om meerdere redenen. Of eigenlijk één: ik vind hashtags gewoon niet mooi en verberg ze liever. Ik vind ze schreeuwerig staan en wil liever dat mijn eigen boodschap eruit springt dan de tags, die voor mijn volgers geen meerwaarde hebben. Maar dat is persoonlijk, belangrijker is dat je ze toepast.

Reageren, reageren en nog eens reageren

Grote kans dat je het leuk vindt om likes en reacties op jouw foto te krijgen. Om dat te bewerkstelligen kun je zelf de eerste stap zetten om contact te leggen. Plan dagelijks een Instagram-kwartiertje in je agenda en like erop los. Laat iets leuks achter! Niet zo’n standaard zinnetje als ‘leuke foto’ of andere positieve bijvoeglijke naamwoorden, maar iets met inhoud. Zeg bijvoorbeeld waarom je het een mooie foto vindt of dat je dat boek ook hebt gelezen en het geweldig/afschuwelijk/vul zelf in vindt. Zo ben je pas echt sociaal bezig op dit medium, leer je andere boekenliefhebbers kennen én wordt je zichtbaarheid vergroot voor potentiele volgers. Er is geen maximum aantal tekens dat je moet gebruiken, maar maak het niet te lang. Nobody got time om dat te lezen of te schrijven, dus jij ook niet.

Volgen en niet ontvolgen s.v.p.

Sta je het ene moment te springen dat iemand je volgt, maar zodra jij hebt teruggevolgd, kom je erachter dat het van korte duur was. Het volg- en ontvolgspelletje is een makkelijke manier om volgers te verzamelen, maar zeker niet geliefd. Het is namelijk heel makkelijk om te vergeten bij wie je dit allemaal hebt toegepast. Het is voor niemand leuk om volgers te verliezen, maar het wordt pas vervelend als je elke week dezelfde volger ziet komen en gaan. Voor de schoonheidsprijs hoef je het dus niet te doen, laat staan om duurzame volgers binnen te slepen die jou volgen omdat ze je oprecht leuk vinden.

De basis is gelegd en hopelijk heb je er wat aan gehad! Ik begrijp natuurlijk ook dat er veel meer handvatten zijn om verder te komen als succesvol #Bookstagrammer. Heb je vragen of suggesties? Laat het weten in de reacties, dan krijg je zo snel mogelijk een antwoord. Liever persoonlijk? Dat kan hier.

Meer lezen?

Meer over #Bookstagram lezen? Je kunt alle artikelen over deze wondere boekenwereld op Instagram lezen op: deze pagina.

Geef een reactie