Literair reizen

Special: Bruxelles librairie 01

Toen de meneer achter de toonbank van de boekhandel heel snel, en in het Frans, zei hoe zijn ‘librairie’ heette, kon ik mijn lach niet inhouden. Wat zei u, meneer? Snel gaf hij ons een boekenlegger met de naam. Arme meneer. Maar nu weet ik wel dat librairie niet afstamt van het Engelse library. Librairie is een mooi woord voor boekhandel. En mooi was deze librairie ook.


Boekhandel Sint-Hubertus (de voormalige Librairie des Galeries) is een boekhandel gespecialiseerd in kunstboeken (voornamelijk in het Frans) en vormt met zijn geklasseerde interieur een unieke locatie op enkele stappen van de Brusselse Grote Markt.


Hoe mooi! Voor inspiratie van boekcovers moet je echt bij internationale boeken zijn. Deze boekenset van Jim Dine is welkom in mijn collectie en ik ben vast niet de enige. Kleurgebruik, typografie en de verschillende diktes van de boeken. C’est magnifique.


De afdeling voor de liefhebbers van vormgeving. Jules, grafisch vormgever en student aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, was hier niet weg te slaan. Mijn favoriet? The sound of fonts. Ik ben dol op typografie en het spelen met woorden. Perfecte titel, toch?


Fotografie in combinatie met boeken, leuk. Speciaal? Ja. Zoals je ziet is het een doos maar als je hem open doet zitten er meerdere ‘verhalen’ over de Holga lens. Must-have voor de Holga-liefhebbers.


Ik ben dol op journals, helemaal die van Chronicle Books die vooral inspirerende journals hebben.

En… we kwamen twee bekende fashion-bloggers tegen.

Alice in Wonderland


Mocht je naar deze librairie heen willen; je kan ‘m vinden in Galerie du Roi 2. Je leest het goed, de boekhandel zit in een pand van de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, op de hoek van de Koningsgalerij en de Beenhouwersstraat. Je hoeft niet alleen voor deze boekhandel te komen, er zitten meerdere winkels en je kan hier de lekkerste Macarons kopen! Doe de groeten aan de meneer achter de toonbank, hij is een beetje schuw en heeft volgens mij nog nooit camera gezien. Of twee meiden die foto’s maken van boeken. Beide is ook mogelijk.

Ook leuk; vanaf september dit jaar wordt het Museum voor Brieven en Manuscripten geopend tegenover Libraire Saint-Hubert. Wij waren te vroeg, helaas. Laat je weten hoe het was?

13 Comments
Previous Post
18/07/2011
Next Post
18/07/2011

13 Comments

 • Jeske

  Oh die 4 delen zo gekleurd, dat is echt mooi. Mijn favoriet van deze foto’s denk ik zo.

 • Arantxa

  Geweldig artikel, nu wil ik naar Brussel alleen al om dit ‘winkeltje’. WAT JOE DOE ZU ME!

 • Marikee

  Wauw, bijna de hemel op aarde!

 • Chantal

  Omg… That is just… WOW!!!
  De droom van elke leesfan om daar een keer terecht te komen :D

 • Ariska

  OMG, Daar moet ik een keer heen. Waarom heb ik dat niet gezien toen wij in Brussel waren? (waarschijnlijk was ik teveel bezig met alle chocoladewinkeltjes all over the place ;))

 • Claudia

  Wacht maar tot jullie deel twee zien!

 • Lulu

  Ik heb nu ontzettende spijt dat ik daar niet ben geweest toen ik in Brussel was :(

 • SanneWierda

  Dit moet jouw hemel zijn. ;)

 • Noek

  Ik hou hiervan!
  Ik hou van boekenwinkels uberhaupt, zeker in het buitenland. Ben ooit in Portland beland, in een sneeuwstorm en er was niets te doen behalve de grootste boekenwinkel ooit bezoeken. Vond ik helemaaaal niet vervelend. Kwam er niet meer weg bijna.
  Geweldig!

 • Danique

  Wauw, ziet er mooi uit!

 • Sanne

  Och ik word helemaal blij van deze post. IK houd van boekenfoto’s :) Bedankt voor het wegdroommoment!

 • Bookstore Adventure: Tropismes, Brussel | HOW ABOUT A BOOK

  […] op de Prinsengalerij 11, op zijn Frans Galerie des Princes 11. Dit is om de hoek bij Librarie Sint-Hubertus, óók de moeite waard om te bezoeken. Tropismes heeft meerdere verdiepingen waar je Frans- en […]

Leave a Reply