Literair reizen

Special: Bruxelles july 2011

Ik ben inmiddels al een volle week terug uit het mooie Brussel en schrijf nu pas mijn eerste woorden over deze stad. Waarom? Vorige week begon het. Ik was een paar uur terug van Brussel en lag in bed. Ik voelde me raar, voldaan maar raar. Ik probeerde mijn dagelijkse routine op te pakken, ging naar een feestje en lag veel te laat in bed. De volgende dag had ik een barbecue en toen begon het door te breken. Naast mooie herinneringen had Brussel me meer mee naar huis gegeven: griep.

De griep is weg en ik vond de kracht en het belangrijkste, de inspiratie om een special te schrijven over mijn belevenissen, ervaringen en hotspots in Brussel. Jullie gaan kennis maken met mijn nieuwe liefde, spiegelreflexcamera Nikon D3100, waarmee ik jullie Brussel laat zien, en natuurlijk mijn lieve ex-studiegenoot, reisgenoot en vriendin Jules. Hierbij de aftrap: dag één.


De trein vertrok om half negen op Amsterdam Centraal Station en om elf uur kwamen we aan op Brussel Centraal. Binnen tien minuten stonden we voor het hotel, met dank aan de taxichauffeur die ons wijs had gemaakt dat er geen openbaar vervoer naar ons hotel ging, en hadden we zo snel we konden de koffers gedumpt en zijn we, eigenwijs dat we zijn, naar het centrum gegaan.

Lieve taxichauffeur, mocht je dit ooit lezen, er gaat wel degelijk een metro naar de Grote Markt en Manneke Pis. Maar dat wist u natuurlijk al, toch?


De eerste indrukken van Brussel waren goed maar om verder te gaan waren we op zoek naar energie: eten. We vonden een leuk eettentje, bestelde bagels met zalm en de lekkerste, maar ook raarste, lasagne wat ik ooit heb gegeten. We zaten voor het laatst samen in de schoolbanken en de eerste foto’s werden gemaakt.
De lunch was een aanrader, normale prijzen, bediening was goed (niet perfect, daarover later meer) en de bon ben ik kwijt. Volgens mij is het ergens in de buurt van de Beurs. Ja, dat weet ik wel zeker. Good luck met zoeken.

We liepen naar de Beurs, die we de komende dagen regelmatig tegenkwamen, vijf minuten gestaan en door naar de beroemde Grote Markt, of op zijn Frans: la Grand Place.


Best mooi als je de tribunes, werklui en verbouwingen wegdenkt. Vooral de gebouwen versierd met goud, waar ik geen foto van heb. Bummer. Ik houd van goud.


Toen de meneer achter de toonbank van de boekhandel heel snel, en in het Frans, zei hoe zijn ‘librairie’ heette, kon ik mijn lach niet inhouden. Wat zei u, meneer? Snel gaf hij ons een boekenlegger met de naam. Arme meneer. Maar nu weet ik wel dat librairie niet afstamt van het Engelse library. Librairie is een mooi woord voor boekhandel. En mooi was deze librairie ook.


We struinden verschillende boekhandels af, de één mooier dan de ander, en besloten rond zes uur wat te eten. Geen foto’s hiervan, geen aanrader en eigenlijk geen goed idee om hier nog een woord vuil aan te maken. We besloten rond negen uur naar het hotel te gaan, moe maar voldaan. We sloten onze eerste dag af met een warme douche, een boek en macarons. Excuses voor de enkele platgedrukte macarons, ik vond het volgens mij fijn om er op te gaan zitten.

11 Comments
Previous Post
16/07/2011
Next Post
16/07/2011

11 Comments

 • Michelle Brouwer

  Leuke blog!
  Ik vond Brussel eigenlijk best eng want ze spreken er Frans en Vlaams en Nederlands en Engels en weet ik veel hoeveel talen, maar soms ook ineens alleen maar Frans. En excusez-moi, dat kan ik niet. Maar het is zeker mooi daar! Ja, huizen met goud. Ik hou niet van goud, maar het huizen met goud zijn wel mooi. Helaas heb ik daar ook geen foto’s meer van.
  Jouw nieuwe camera maakt mooie foto’s, zeg. Jouw nieuwe liefde kan ook mijn nieuwe liefde nog wel eens worden. Als ik geld heb, ooit.

 • Lulu

  Leuk geschreven! Ik heb in Brussel echt alle talen die mogelijk zijn voorbij horen komen; Frans, Nederlands, Vlaams, Duits, Engels en zelfs Japans…(Door toeristen natuurlijk)
  Mooie foto’s!

 • Lisa

  Leuk dat je die stad hebt bezocht, het is echt een multiculturele stad en die gebouwen bij de Grand Place zijn echt mooi :) Jammer dat je de griep kreeg maar hopelijk gaat het nu alweer wat beter :)

 • Laura

  Wat ben je toch een prachtig meisje! Die boekhandel is prachtig. Ben sowieso erg benieuwd naar Brussel, wil er graag nog eens heen.

 • Susanne

  Oh brussel daar wil ik ook weer is heen!

 • Jeske

  Mooie foto’s, ik hou van foodfoto’s =D En ik wil ook absoluut nog eens naar Brussel.

 • Jessica

  Hé; waarom is mijn reactie op dit artikel verdwenen?

 • Lieke

  Ziet er mooi uit!

 • Claudia

  Wow, die bibliotheek is een hemel.

 • Claudia

  Boekwinkel dus ;-)

 • Marikee

  Leuk geschreven! :)

Leave a Reply