Boekrecensies

How to: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld lezen

Een handleiding voor het lezen van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld – geschreven door Becky Albertalli. Inclusief een FAQ (frequently asked questions) om alles te weten wat je moet weten over dit boek én een stappenplan om de leeservaring perfecter dan perfect te laten verlopen. Een how to hoe je Simon vs. kan lezen!

FAQ

Waar gaat het boek eigenlijk over?

Simon is een jongen en valt op jongens. Specifiek valt hij op één jongen genaamd Blue. Handig om te weten: Blue heet eigenlijk niet echt Blue en schrijft onder pseudoniem e-mails naar Simon en andersom. Om anoniem te blijven. De norm is namelijk dat je op het andere geslacht valt en doe je dat niet, moet je uit de figuurlijke kast komen. Inclusief alle ongemakken. Toch wordt Simons uit-de-kast-moment nog ongemakkelijker dan nodig is: hij wordt gechanteerd en zowat gedwongen om zijn hebben en houden aan de hele wereld te vertellen.

Ik ben zelf geen homo, wat nu?

Homo of niet, Simon en Blue kun je in alle hokjes plaatsen en ik denk dat waar het hele boek om draait. Om de liefde. Tussen die twee en dat heeft helemaal niets te maken dat ze beiden van het mannelijk geslacht zijn. In het echte leven niet en in het boek ook niet. En dit zeg ik niet omdat het gewoon perfect is om te zeggen en ik daardoor een beter mens ben. Ik zeg dit omdat het zo is. Simon is niet ontzettend mannelijk, Blue ook niet. De enige kenmerken dat ze het zijn is dat de eerstgenoemde een typische mannennaam heeft en omdat het mannelijke aspect simpelweg wordt benoemd: Simon en Blue zijn jongens en vallen op jongens. Had ze een andere naam gegeven en het had in elk hokje gepast. Homo, hetero, lesbisch.

Wie is Blue dan?

Goede vraag, gaan we niet beantwoorden. Wat we wel kunnen zeggen over Blue is dat hij, net als Simon, van Oreo’s houdt. In alle vormen en maten. Mijn favorieten: de milkshake en de brownies!

Kom je erachter wie Blue werkelijk is?

Ja.

Komen er eigenlijk ook andere mensen in voor?

Jazeker. Simon heeft een hechte vriendengroep en een gekke familie waar je best jaloers op mag zijn. Ook heeft Simon een rol in de schoolmusical (hij zit op de middelbare school) en maakt zo het nodige mee met zijn medescholieren.

Wat is het leukste aan dit boek?

Een vraag waar iedereen een ander antwoord op geeft. Wat ik zo leuk vind aan Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld is de communicatie tussen Simon en Blue. Dit gaat via de mail en je leest letterlijk wat ze naar elkaar sturen. Tussen de mails door worden de gebeurtenissen van Simon verteld en hoe verder je leest, hoe meer alles bij elkaar komt. En dat is waar je het voor doet: je moet en zal weten wie Blue is. Ik heb bijvoorbeeld tot drie uur in de nacht gelezen omdat ik steeds bijna wist wie hij is. Mijn wekker ging amper vier uur later maar het was het meer dan waard. Dat is misschien wel het allerleukste: dat je het boek niet wil wegleggen. Dan heb je een goed boek in je hand.

 

Stappenplan

Stap 1

Men neme het boek Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli. Dit is de eerste en de belangrijkste stap om het stappenplan op succesvolle wijze te kunnen voltooien. Dus pak een boodschappenlijst erbij en schrijf de volgende punten op:

 • Naar de boekhandel voor Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli
 • Naar de supermarkt voor Oreo’s. Locatie: koekjesafdeling. Aantal: 1 voor bij het lezen en 1 voor noodgevallen, je weet maar nooit. Indien gewenst een pak melk (om de Oreo’s in te dopen).

Heb je alles in huis? Door naar de volgende stap:

Stap 2

Doe je meest comfortabele kleding aan, het liefst zo lelijk mogelijk want die zitten echt het lekkerst.

Stap 3

Zoek je favoriete leesplek op. Ik hoop voor je dat je thuis zo’n plek hebt, anders moet je je even omkleden haha. Je zit hier namelijk nog wel even…

Stap 4

Nu je eigenlijk alles hebt om de leeservaring van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld perfect te laten verlopen is het handig om de vorige stappen nog even na te lopen.

Heb je het boek? Ja? Mooi. Zit je lekker? Heel goed. Heb je een glas melk en de Oreo’s binnen handbereik? Nee? Dan is het lezen op eigen risico. Ik raad het je echter niet aan. Pak ze snel er snel bij. Heb je ze? Oke. Ready, set… go op bladzijde 5!

 

 

3 Comments
Previous Post
23/03/2016
Next Post
23/03/2016

3 Comments

 • Vivian

  Hahaha wat onwijs leuk geschreven!

 • Story addict

  Wat een leuke en originele post :) Een heerlijk stappenplan voor een lekker avondje lezen (of series kijken, want ook dan zit kleding het lekkerste :))

 • Nikita

  Haha! Ik heb het boek in huis en heb sowieso al zin om te lezen maar jouw post maakt me nog enthousiaster! xxx

Leave a Reply