Boekrecensies

Zo ga je Proudly Imperfect door het leven

2018 is het jaar waarin ik meer van mezelf ben gaan houden. Eigenlijk wel gek als je bedenkt dat ik al zeker 29 jaar op deze wereld rondloop. Ook is dit het jaar dat ik de zelfhulpboeken heb ontdekt. Proudly Imperfect is daar één van. In dit boek leert Sabina van Roest je om anders (en beter) in het leven te staan. En dit is hoe jij dat ook dat kan doen!

Niet zo proudly imperfect

In november kwam ik op televisie, iets wat ik niet dagelijks doe. Hartstikke spannend dus en hét ultieme moment om aan alles te gaan twijfelen. Wat moet ik aan? Welke blouse kleedt het beste af? Wat wil ik precies vertellen? Wat als ik op moment suprême niet de juiste woorden kan vinden? Waarom heb ik überhaupt ja gezegd?

Proudly Imperfect: recensie

En dan heb je nog het moment dat je het tv-optreden terug gaat kijken. De confrontatie met alles waar ik bang voor was: hoe heb ik het gedaan? Hoe zag ik eruit? Dik zeker, ja toch? Wat een hel is dit zeg. Grappig genoeg vond ik het juist heel erg meevallen. Ja, die blouse was niet zo’n goede keus, maar over het algemeen deed ik het boven (mijn) verwachting goed. Maar wat is het toch dat ik mezelf die rollercoaster vooraf heb aangedaan?

Run, Claudia, run!

Na de eerste bladzijdes in Proudly Imperfect leer ik dat ik de vermijdende Miss Perfect ben met vluchtgedrag. Oh no. Ik stel dus dromen en doelen uit omdat alles eerst perfect moet zijn voordat ik ‘me beter voel’. Pijnlijk herkenbaar: In plaats van te genieten van deze droom, was ik alleen maar bezig met overleven. Ik kon niet wachten tot het voorbij was…

Wanneer was eigenlijk alles perfect? Ik wist namelijk precies wat ik wilde vertellen. Mijn boodschap was perfect en stiekem weet ik ook dat ik het beste presteer als ik onder druk sta. Dus hetgeen waar ik voor gevraagd ben, is iets waar ik geen twijfel over heb. Wat is het dat het dan niet perfect is? Oke, heb je even? Ik kan zo tientallen dingen benoemen. Ik vind mezelf te dik. Dat vooral.

We zijn niet op aarde gekomen om ons ware zelf te verbergen en ongelukkig te zijn door het nastreven van perfectie. We zijn er om onszelf te zijn, te bloeien en te genieten. – Sabina van Roest
Wait, what?

Allemaal leuk en aardig, maar zo denk ik al jaren. Dat gaat een zelfhulpboekje echt niet veranderen. En toch heeft het me wel geholpen om een stap vooruit te zetten. Sabina leerde namelijk dat ik veel meer dan alleen mijn uiterlijk ben. Dat wist ik wel, maar om het zo te lezen is toch best confronterend. “Je hoeft er niet perfect uit te zien om waarde toe te voegen aan dit leven.” En zo dacht ik wel, en denk ik af en toe nog steeds.

Ik ben eigenlijk niet zo eerlijk

Het ironische is dat ik nu pas inzag hoe erg het gesteld was. Ik kreeg de bevestiging dat ik inderdaad wat ‘fors’ ben met als toevoeging dat televisie óók voor extra kilo’s zorgt. En dat pikte ik niet. Ja, hallo. Ik ben toch niet uitgenodigd om er mooi uit te zien? Ik ben toch geen model? Hoe durf je mij te beoordelen op mijn uiterlijk! Het is niet eerlijk. En vooral dat ik de ergste dingen over mezelf mag zeggen, maar ho maar als iemand anders dat doet. Dat moet anders…

Nu jij!

Deze drie tips uit Proudly Imperfect hebben mij geholpen met net dat beetje zelfliefde waar ik naar op zoek was. De éen is wat moeilijk dan de ander, maar ze helpen allemaal. Al is het maar om je te realiseren dat je best leuk bent en je dat ook van jezelf mag vinden. Komen ze!

♥ Maak een lijstje met alle positieve dingen aan jezelf. Wedden dat je best wat mooie dingen kunnen opnoemen? “Hang deze lijst op een zichtbare plek op, zodat je er elke dag aan herinnerd wordt hoe bijzonder en waardevol je lichaam eigenlijk is.”

♥ Nu je weet hoe geweldig je kan zijn, weet je ook wat je waard bent. Maak daar gebruik van. Sabina: “Benadruk de punten die je mooi vindt aan jezelf, in plaats van je onzekere punten uit alle macht te verbergen.

♥ Social media draagt een aardig steentje bij in hoe jij jezelf ziet en voelt. Maar daar heb je volgens Sabina zelf ook invloed op: “Volg je accounts waarop vrouwen enkel ‘perfectie’ en een illusie delen om zo veel mogelijk likes te krijgen? Of volg je accounts waarop vrouwen meer realistische beelden, zelfliefde, inspiratie en nuttige tips delen? Dat geef je een zoveel beter gevoel en draagt werkelijk iets bij aan je leven.”

Proudly Imperfect is zowel online als offline te verkrijgen. Bijvoorbeeld bij bol.com.

No Comments
Previous Post
18/12/2018
Next Post
18/12/2018

No Comments

Leave a Reply