Boekennieuws

7 nieuwe boeken om in mei te lezen

Mei is in volle gang en dat houdt in dat we mooi weer kunnen verwachten. Niets fijner dan zonnige dagen en een nieuwe maand vol nieuwe boeken. De aankomende dagen wordt het al boven de 20 graden, perfect weer om te lezen. Daarom 7 gloednieuwe boeken voor op jouw leeslijst!

1. Bestsellerboy – Mano Bouzamour

Mano Bouzamour is met Bestsellerboy terug van weggeweest. Zijn debuut, De belofte van Pisa, verscheen in 2013 en is inmiddels 50.000 keer over de toonbank gegaan. Bouzamour is dus inmiddels zelf een bestsellerboy, maar gaat dit langverwachte boek dan ook over hem? Deze vraag heeft hij waarschijnlijk al meerdere keren gekregen, maar de bestsellerboy in dit verhaal is Mohamed Zebbi (22) die een boek schrijft en daarmee de literaire wereld wil veroveren.

Mohamed’s ouders begrijpen er niets van. Dat begint heel onschuldig met zijn zolderkamer als thuisbibliotheek tot aan het verschijnen van zijn NSFW (en gelovige famile) boek. Hij wordt uit huis gezet, een dieptepunt, en tegelijkertijd omarmt in de boekenwereld waar hij als klein jongetje al van droomde, hoogtepunt! Een beetje de moderne Matilda van deze tijd. Na 25 bladzijdes gelezen te hebben, vind ik het nu al een aanrader. De liefde voor lezen, het maken in een wereld buiten je comfort zone en de luchtige schrijfstijl zorgen ervoor dat ik dit boeken waarschijnlijk over een paar uur al uit heb.

Bestsellerboy ligt nu in de boekwinkel!

2. Wat belangrijk is – J.K. Rowling

Een nieuwe van Rowling! Anders dan je gewend bent, dat wel: een non-fictie boek dat gebaseerd is op een speech die zij in 2008 gaf voor de afgestudeerden van Harvard University. De Nederlandse uitgeverij zegt dat dit het perfecte cadeau is voor als je een vleugje inspiratie wil geven. Wat belangrijk is staat namelijk vol met levenslessen, bijvoorbeeld dat mislukking in het leven ook voordelen heeft. Ook leuk: het boek(je) is maar 10 euro!

Wat belangrijk is ligt nu in de boekwinkel.

3. De eigenzinnigheden van Leah Burke – Becky Albertalli

Voor de fans van Simons vs de verwachtingen van de rest van de wereld, waarvan de aantallen hoogstwaarschijnlijk vanaf juni verdubbeld worden met de boekverfilming, een nieuw boek! Becky Albertalli zet met De eigenzinnigheden van Leah Burke (beste vriendin van Simon) een oude-vertrouwde favoriet in de schijnwerpers. Dit boek is soort-van een vervolg, maar dan vanuit het perspectief en het leven van Leah. Waaronder haar struggles over haar biseksualiteit, een onbeantwoorde verliefdheid en de veranderingen in een o zo hechte vriendengroep. Zo te horen een recept voor een ware Albertalli-succesboek, zoals je van haar gewend bent. Of in Beyoncé-termen: Becky with the good books.

Lees hier mijn recensie van Simons vs de verwachtingen van de rest van de wereld. De eigenzinnigheden van Leah Burke verschijnt op 15 mei 2018.

4. Huis in brand – Kamila Shamsie

In dit lijstje is dit het boek dat je kiest door de cover. Wat een plaatje, vind je ook niet? Maar als echte boekenwurm betaamt oordeel jij liever niet op het uiterlijk, dus vertel ik je graag waarom je dit boek wil lezen.

Een van die redenen is dat het boek op de longlist van de Man Booker Prize 2017 staat, naar schijnt dé toonaangevende literaire prijs van de Engelse taal. Lang verhaal kort: ze heeft de shortlist niet gehaald, maar ze had het ook niet makkelijk met 12 andere schrijvers (o.a. Zadie Smith, Paul Auster en een favoriet van mij: Mohsin Hamid). Daarnaast heeft dit boek een waardering van 4.07 op Goodreads. Maar waar het uiteindelijk om gaat, is waar Huis in Brand daadwerkelijk over gaat:

De eens zo innige band tussen Isma en de jongere tweeling Aneeka en Parvaiz wordt zwaar op de proef gesteld als Parvaiz besluit in de voetsporen van hun overleden jihadi-vader te treden en verdwijnt. Dan komt Eamonn, zoon van een machtig politicus, in het leven van de zussen. is Eamonn Aneeka’s ware liefde? Of het middel tot Parvaiz’ bevrijding? Plots is het lot van beide families onlosmakelijk met elkaar verbonden en blijkt hoe verwoestend liefde en loyaliteit kunnen zijn.

De Nederlandse vertaling van Huis in brand verschijnt 8 mei 2018.

5. Op zoek naar – Ava Dellaira

Ook een nieuw boek van Ava Dellaira! Je kent haar waarschijnlijk van Liefdesbrieven aan de sterren. Met Op zoek naar gaat deze schrijver – als het goed is – weer je hart veroveren en breken met het verhaal over de 17-jarige Marilyn en Angie die voorspellend met elkaar verbonden zijn. Beiden zijn op zoek naar zichzelf, waarvan de ene zoektocht gevolgen heeft voor de ander.

Los Angeles, jaren negentig. De 17-jarige Marilyn is op zoek naar vrijheid. Ze wordt verliefd op James, de jongen die beneden haar woont en haar leven draaglijk maakt… Albuquerque, nu. De 17-jarige Angie is op zoek naar antwoorden. Ze heeft een donkere huidskleur en denkt dat ze veel lijkt op haar vader, die ze nooit gekend heeft.

Op zoek naar is vanaf 24 mei 2018 te koop.

6. De buitenstaander – Stephen King

Stephen King heeft (alweer) een nieuw boek geschreven. Het verschijnt 22 mei 2018 en het bevat 592 pagina’s. Laten we hier verder geen woorden aan vuil maken. Het wordt toch wel een bestseller, waar het ook over mag gaan. Veel leesplezier!

7. Noem het liefde – Daan Heerma van Voss

Daan Heerma van Voss heeft ook een nieuw boek geschreven: Noem het liefde. En volgens de uitgeverij is het niet zomaar eentje, maar een met een treffende schets van de tijd waarin we leven, inclusief liefde in tijden van sociale media. Ik heb niet eerder iets van deze Heerma van Voss gelezen (wel van zijn broer Thomas) en ben nu wel benieuwd naar dit boek! Hier gaat het over:

Geloof ik eigenlijk nog wel in de liefde? Het is een vraag die de vierendertigjarige Thomas Wolf zich lang niet heeft durven stellen. Maar nu hij is gevallen voor het jonge meisje A. moet hij wel. Zeker als zijn enige vriend, de zieke filosoof Adriaan, hem vraagt om elk onderdeel van zijn relatie te documenteren. Adriaan, die vreest de kerst niet te zullen halen, wil nog één keer meemaken hoe het is om helemaal in iemand op te gaan. Vanaf dat moment is Thomas een dubbelagent in de liefde.

Benieuwd geworden? Je kunt hier een fragment uit Noem het liefde lezen! Vanaf 16 mei kun je het hele boek kopen.

Want to read?

Voor de gelegenheid heb ik op Goodreads een boekenkast aangemaakt. Deze nieuwe boek toevoegen aan jouw eigen verzameling? Je vindt ze hier. Voeg me gelijk even toe als vriend, vind ik leuk!

1 Comment
Previous Post
05/05/2018
Next Post
05/05/2018

1 Comment

  • Vivian

    In Search of Us, Bestsellerboy, Huis in brand en Leah Burke vind ik heel goed klinken!

Leave a Reply