Interviews Lezen

Kluun: “De dood verkoopt en ik kan het weten”

“Het is heel simpel, u drinkt, wij lezen voor.” Zo kondigde schrijver Kluun gisteravond Ink & Drink aan, de nieuwe maandelijkse literaire avond van schrijverscollectief Nightwriters. Afgelopen donderdag waren Lily en ik van de partij om literair te borrelen. Benieuwd naar onze belevenissen? Lily vertelt.

Bar22 in Amsterdam tovert zich vanavond om tot schrijverscafé, binnen staan zeker honderd mensen, die er eigenlijk maar net allemaal in passen. Ze staan zonder uitzondering met een drankje in hun hand en hun oren gespitst, zoals het hoort bij Ink & Drink.

Nadat Kluun met het zweet op zijn voorhoofd een seksscène (zo kennen we hem weer) voorgelezen heeft, draagt hij het woord over aan debutant Sidney Vollmer. Kluun: “Wie nog nooit van hem gehoord heeft, hoeft zich niet te schamen, want hij is nieuw. Dus dat is logisch.”

Vollmer mag dan ‘nieuw’ zijn in de wereld der schrijvers, het ontbreekt hem niet aan kwaliteiten. Een goede binnenkomer is de titel van zijn boek, Alles Ruikt Naar Chocola, waaruit hij glansrijk geschreven fragmenten voordraagt met een stem die genoemd mag worden. Het gaat dan wel weer over een dode vogel, maar Kluun stelt hem gerust: “De dood verkoopt en ik kan het weten!”

En als we dan toch bezig zijn met debuteren; NRC’s Peter Zantigh leest voor uit zijn boek ‘Één uur en achttien minuten’, waarin een vriendengroep antwoord tracht te vinden op de vraag waarom één van hen zelfmoord gepleegd heeft. Niet direct wat je verwacht van Zantighs blonde kop en guitige glimlach, maar zodra hij bij de microfoon staat merk je hoe goed hij is.

Tussen alle dood en verderf door, neemt schrijfster Dominique Haijtema plaats op het podium om te vertellen hoe ze met restjes mascara van de vorige avond op haar ogen en de kleding waarin ze geslapen heeft nog tegen haar lichaam geplakt een topsportersduo interviewde. Dat hoofdstuk uit ‘Spontaan, leuk en gezellig’ heet – toevallig? – ‘de lijkenhouding’.

Jammer was eigenlijk alleen de zweetwalm die door de ruimte golfte, maar het enthousiasme van zowel de schrijvers als het publiek maakte dat meer dan goed. Emotioneel nogal een wispelturige avond; van de adem inhouden naar het uitproesten en tranen van zowel verdriet als vreugde. Maar dat is natuurlijk ook wat goede van slechte schrijvers onderscheidt. Slechte schrijvers waren er overigens niet bij.

Afgelopen donderdagavond hadden Lily en ik een vluggertje (in vorm van een snel interview) met Kluun, zijn we fan geworden van Sydney Vollmer, heb ik met Dominique Haijtema gesproken en om nooit meer te vergeten Jelmer van Lenteren en zijn ‘Eenrichtingsverkering’. Een geweldige donderdagavond. Volgende maand weer, mét representatieve foto’s. Ga je mee?

6 Comments
Previous Post
02/10/2011
Next Post
02/10/2011

6 Comments

 • Sandra

  Klinkt goed! Ik ga het zeker in mn agenda noteren.

 • Muireann

  Het is te ver voor mij, maar het klinkt absoluut zeker weten leuk! Ik ga binnenkort ook meer dingen van schrijvers gaan doen!

 • Claudia

  Echt te gekke avonden zijn dit en echt een goed initiatief. Superleuk verslag!

 • Anouk

  Klink leuk :)

 • Marikee

  Sounds good! Ik ga ook eens een kijkje nemen!

 • Lily

  Bedankt voor de leuke reacties op mijn verslag. Zaterdag eentje van de Jonge Schrijvers Avond in de Stassschouwburg Amsterdam. Voor de liefhebbers; avond met o.a. Renske de Greef, Anna Drijver en Hanna Bervoets. En voor de diehard liefhebbers die mee willen, kaarten kosten 10 euro, kijk daarvoor even op ssba.nl!

Leave a Reply