Interviews

Thomas Heerma van Voss: ‘Ik zou met geen enkele auteur nu koffie willen drinken’

Gelegen aan het Amsterdamse Spui zit boekwinkel Athenaeum. De favoriete boekwinkel van Thomas Heerma van Voss. Als je naar binnen loopt, op zoek naar nieuw leesvoer, ligt zijn tweede roman, Stern, al op je te wachten. In 2009 debuteerde Thomas, toen negentien jaar, met De Allestafel. Vier jaar later, april 2013, ligt Stern in de boekwinkels. Een mooi begin van het jaar voor de drie-en-twintig jarige. Maar hoe kijkt hij zelf terug naar 2013?Stern is Thomas’ tweede roman, een spannende en grote stap na zijn debuutroman. Hoe zal de roman ontvangen worden door het publiek? Zal hij zijn debuut De allestafel overtreffen? De goede recensies van onder andere het Parool en Trouw kan hij mooi in zijn zak steken. Dit moet dan wel een hoogtepunt zijn van Thomas’ 2013. Toch?

Wat is je literaire hoogtepunt van 2013?
“Een hoogtepunt heb ik niet. Ik vond het op een onverwachtse manier wel prettig dat de Nobelprijs eindelijk eens werd gewonnen door een auteur wiens werk ik daadwerkelijk ken en ook nog eens waardeer: Alice Munro. Dat iemand die korte verhalen schrijft zo’n prijs krijgt vind ik ook een prettig, a-modieus geluid.”

En een dieptepunt?
“Er zijn genoeg boeken verschenen waarvan ik na enkele bladzijdes al wist dat ik ze nooit uit zou lezen, er zijn boekhandels ten onder gegaan die ik hoog had zitten, er zijn algehele verkoopcijfers bekend gemaakt die een nieuw laagterecord bleken – maar een specifiek dieptepunt, nee, dat heb ik niet.”

quotethomsa12
Favorieten
Een favoriet boek heeft Thomas niet. Of beter gezegd: dat verandert steeds. In 2013 las Thomas Legend of a suicide van David Vanns: “De novelle die het hart van dit boek vormt, vond ik meesterlijk: Vann omschrijft de natuur op een geweldige manier, heel precies en heel meeslepend, en dat is het perfecte decor voor de ijzige en toch heel gevoelige band tussen de twee hoofdrolspelers. De wending halverwege is bovendien prachtig, in al zijn eenvoud en onverwachtheid.”

Het boek waar Thomas de laatste anderhalf jaar het meest van heb genoten is Lolita (Vladimir Nabokov): “Waarin alle personages zowel weerzin als sympathie oproepen, waarin de zwierige stijl perfect aansluit bij de inhoud, waarin het verhaal met geweldige details en zeldzame kracht wordt opgebouwd. Een meesterwerk.”

Welke debutant heeft het afgelopen jaar indruk op je gemaakt?
De preek over de val van Rome, van de Franse auteur Jerôme Ferrari, verscheen dit jaar in vertaling. Een fijn, overweldigend origineel boek.”

Boekenkast
Een boek krijgt een ‘speciaal’ plekje in zijn boekenkast wanneer Thomas het boek heeft gelezen. “Over het algemeen zijn boekenkasten toch vooral decoratie: zelden worden boeken die in een boekenkast belanden, er weer uitgehaald. Zelf zet ik alleen boeken in een kast nadat ik ze gelezen heb”

Laat je je graag misleiden door een mooi boekomslag?
“Ik let zelden op omslagen, eigenlijk – daarbij werkt het toch zoals met titels, mijn oordeel erover wordt naderhand mede gevormd door mijn oordeel over het boek. Hoeveel echt goede boeken zijn er nou met een slechte titel? Hoeveel echt slechte boeken zijn er met en goede titel? Volgens mij heel weinig”

Met welke auteur, dood of levend, zou je een kopje koffie mee willen drinken?
“Waarom? Ik zou met geen enkele auteur die ik hoog heb zitten en niet ken nu graag koffie willen drinken. Ervaring leert mij dat zoiets vaak tegenvalt, dat de boeken overtuigender zijn dan de personen – anders waren ze vermoedelijk ook niet gaan schrijven”

boekenthomas
Tot slot
Het papieren boek zal Thomas altijd blijven lezen. Een e-reader heeft hij niet. Hij is van mening dat anderen ook wel het papieren boek blijven lezen. Hij wil daar graag een bijdrage aan leveren door het schrijven van de best mogelijke boeken. Thomas heeft ook tips voor beginnende collega-schrijvers: “Blijf schrijven, zoveel mogelijk. En ook: blijf lezen. Minstens zo belangrijk.”

3 Comments
Previous Post
17/02/2014
Next Post
17/02/2014

3 Comments

 • Marit

  Leuk om te lezen. Een goed interview met interessante vragen!

 • Inge

  Ik vond het boek ‘Stern’ een aangenaam boek (ook het omslag vind ik erg mooi en passend). Vreemd eigenlijk dat er niet zo veel over geschreven is. Extra leuk dat jij de auteur hebt geïnterviewd.

 • Anja

  Opzoek naar nieuwe en interesante vragen speur ik verschillende blogs af en zo kwam ik ook bij jou weer terecht. Maar Je vragen zijn heel goed. Maar jee ik krijg werkelijk het idee dat ik deze jongen/man niet mag enkel alleen door de antwoorden die hij hier geeft.
  Verder had ik voorheen nog nooit van hem gehoord…

  Ben ik nu de enigste?

Leave a Reply