Boekrecensies

Dit was 2015 in (korte) boekrecensies

2015 is het jaar dat ik ontzettend weinig heb gelezen, maar het was wel een ontzettend mooi jaar. Ik liep stage bij Meulenhoff Boekerij, ging naar het Boekenbal (ik geloof het nog steeds niet), mocht bij Blossom Books een heel mooi magazine maken en opeens had ik een aanbod om voor het echie in het boekenvak te werken.

Dus ik heb misschien niet mijn reading challenge van dit jaar gehaald, ik heb wel heel veel dingen van mijn bucketlist mogen doorstrepen dit jaar. Toch heb ik best wat gelezen hoor en eigenlijk nooit echt iets over geschreven. Daarom een eindejaarslijstje met alle boeken die ik heb gelezen en wat ik er (in het kort) van vind.

Januari
 • Eleanor & Park van Rainbow Rowell

Eleanor & Park is een boek waar je werkelijk een ‘book hangover’ van krijgt en maakt een diepe indruk, zodat je even wilt (en moet) wachten om met een nieuw boek te beginnen. Hier lees je mijn recensie.

 • Antiglamour van Carice van Houten en Halina Reijn

Over het wel en wee van twee vriendinnen die de luxe hebben om er een boek over te schrijven dat moeilijk te categoriseren is. Je kunt het een tijdschrift noemen, een vriendschapsboekje, een autobiografie maar eigenlijk vind ik het gewoon van alles bij elkaar met heel veel glamour. Hoe het boek ook mag heten.

Februari
 • Ik geef je de zon van Jandy Nelson

Mijn aller favorietste boek allertijden. Je hebt van die boeken die mooi geschreven zijn en je hebt boeken met een heel mooi verhaal. Dit boek heeft allebei. Hier lees je mijn recensie.

Maart
 • De vegetariër van Han Kang

Meest bizarre boek dat ik dit jaar heb gelezen. Gaat over een getrouwd stel waarbij de vrouw een boom wil worden. De man vindt dat een beetje raar, maar eigenlijk is hij nog veel raarder. Meer zeg ik niet. Je moet dit boek gewoon lezen. Echt.

April
 • Wij leugenaars van E. Lockhart

Dit boek blijft me achtervolgen. Een boek dat een grote verrassing heeft en dat voel je door het hele verhaal. Dit is zo’n boek dat je nog een keer wilt lezen om puzzelstukjes te zoeken.

Mei
 • IJstijd van Maartje Wortel

Gaat over James Dillard die een aanbod krijgt om een boek te schrijven over zichzelf. Waarom begrijpt hij eigenlijk niet. En ik ook niet. Een vervelend boek dat tegelijkertijd heel mooi is. Dat komt door Maartje Wortel zelf, niet door James Dillard.

 • On top van Anna Nooshin

Verre van een online handboek voor succes. Meer een real-life soap gebundeld in een boek. Of beter gezegd: haar vlogs uitgeschreven. En wat ze nog niet op YouTube heeft besproken kan ze altijd nog verfilmen. Een boek om jezelf op te laden en te inspireren. Bijvoorbeeld aan het strand, zoals ik het heb gelezen.

 • Waar het licht is van Jennifer Niven

Heb ik dit boek nou wel of niet gelezen? De eerste 132 bladzijdes wel, de rest niet. Misschien ligt het aan de schrijfstijl, aan de grote letters in het boek of dat ik niet de doelgroep ben. Dit boek probeer ik al maanden uit te lezen en dat heb ik nu ik dit schrijf maar opgegeven. Ik geloof met alle liefde dat dit boek het einde is, het verhaal spreekt mij ook zeker aan, maar ik kom er gewoon niet doorheen.

Juni
 • After van Anna Todd

Mijn guilty pleasure nummer 1 van het jaar: After. En dat zegt genoeg, toch? Het is geen literair meesterstuk die je vol trots in het openbaar vervoer leest, maar het is wel een juweeltje onder de fan-fiction boeken.

 • Lobsters van Tom Ellen en Lucy Ivison

Zin in de zomer? Lees dit boek. Het is namelijk zo realistisch geschreven dat je vergeet dat je eigenlijk geen Hannah heet en dat het hartje winter is.

Juli
 • After #2 van Anna Todd

Samen met deel 1 tellen deze boeken ruim 1200 bladzijdes en dat misschien toch wat te lang voor wat het eigenlijk is. De boeken lijken erg op elkaar, zijn verre van vernieuwend en tegelijkertijd niet weg te leggen als je het leest. En daar gaat het uiteindelijk toch om. Dat je zin hebt om te blijven lezen en jezelf de valse belofte blijft geven dat je echt nog maar een hoofdstuk leest.

 • P.S. I still love you van Jenny Han

Ja! Dit jaar verscheen het tweede deel na To all the boys I’ve loved before en ik kon niet wachten om het te lezen. Wat een fijn, lief, leuk verhaal is dit over een meisje dat verliefd is op de vriend van haar zus. Ze krijgt een nep-relatie met de leukste jongen die ze kent (vind ik) en dat loopt natuurlijk uit de hand. Ik voelde me weer 16 en dat was op dat moment heilig. Oja, To all the boys I’ve loved before verschijnt in 2016 in het Nederlands bij Moon!

Augustus
 • Niet te filmen van Sophie Kinsella

De nieuwe van Kinsella, wel anders dan je van haar gewend bent: young adult. Over een meisje dat niet naar buiten durft en de hele dag een zonnebril draagt. Om ‘beter’ te worden krijgt ze de opdracht om een documentaire te maken over haar leven. Natuurlijk komt er een leuke jongen in voor. Alleen waarom ze niet naar buiten durft? Dat zegt ze niet. Het voelde alsof er een olifant in de kamer (of het boek) zat dat niet te missen is maar je niet achter gaat komen. Lekker puh, zal Kinsella gedacht hebben.

September

Een zwarte maand voor mijn leescarrière: ik heb geen boek gelezen. Nul. Niks!

Oktober

 

#nowreading #komtgeeneindaan #welleukboekhoor

Een foto die is geplaatst door Claudia de Graaf (@howaboutabook) op

 • Portret van een vrouw van Jojo Moyes

I don’t like big books and I cannot lie. En dit boek is echt een dik boek. Ik heb er echt heel lang over gedaan en mijn handen doen er nog steeds pijn van (haha) maar het verhaal maakt alles goed. Mijn eerste boek van Moyes en zeker niet de laatste.

 

 • Vraag het aan de bliksem van Carmien Michels

Een coming of age story waar ik heel erg van heb genoten. En om heb gelachen. Dit boek is vooral heel mooi geschreven!

 

 • Verman je van Filip Rogiers

Gaat over man die zijn werk verliest, nieuwe werk vindt en een nieuwe liefde. Uiteindelijk verliest hij beide. Een boeiend boek met een kijkje in andermans leven dat niets vergeleken die van mij is. Rogiers is zo’n schrijver waarvan ik nog een boek wil lezen.

November

 

 • De hemel begint bij je voeten van Jandy Nelson

Sorry not sorry. Ook zo’n mooi boek van Nelson. Ze is echt mijn schrijvercrush van 2015.

 • Een regenboog in de nacht van Claire King

Een betoverend verhaal met alle ingrediënten die het moet bezitten om te kunnen tijdreizen. Inclusief het moment dat je het boek echt even moet dichtslaan om hardop oh my god te zeggen.

 • Lezen, een gebruiksaanwijzing van Dirk Leyman

Niet echt een boek-boek maar wel een boek over boeken. Literaire journalist Leyman laat aan de hand van 50 personages zien dat fictie niet altijd helemaal fictie is en dat de meest beroemde personages zijn gebaseerd op echte mensen. Misschien wel een van de leukste boeken in mijn boekenkast!

December
 • De vanger in het graan van J.D. Salinger

De klassieker onder klassiekers. Een young adult! New York! Dit boek ga ik in 2016 nog een keer lezen, maar dan in het Engels. De Nederlandse vertaling was goed, dat zeker, maar woorden als ‘maar echt’ ‘ongelogen’ ‘ik zat er zowat in’ kwam iets te vaak voor dat ik het zo nu en dan sarcastisch gebruik als ik over dit boek praat. Wat ik vooral wil zeggen over dit boek: ga het lezen. Maar echt. Ik zat er zowat in. Ongelogen.

 • Lieveling van Kim van Kooten

Een verhaal waar je echt niet om mag lachen, maar Van Kooten schrijft het zo goed dat je eigenlijk heel erg moet en vooral mag lachen. Een kunst op zich.

 

 

 • Winter in New York van Chantal van Gastel

Korte verhalen voor bij de openhaard. Ook als je geen openhaard hebt. Wel handig om te weten: alleen het verhaal Winter in New York speelt zich in the big apple. Een beetje misleidend en vooral als je de andere (heel) korte verhalen leest. Van Gastel is daarentegen niet misleidend met haar goede naam in de chicklit-wereld en met haar zit je (volgens mij) altijd goed. Dit was mijn eerste boek van haar en de volgende wordt zeker in 2016 gelezen. Iemand tips?

 • Er moet iets gebeuren van Maartje Wortel

Een bundel korte en soms wat langere verhalen. Een beetje zoals het leven is: sommige verhalen maken geen indruk en worden vergeten, andere verhalen blijven je (voor altijd) bij.

10 Comments
Previous Post
06/01/2016
Next Post
06/01/2016

10 Comments

 • Nikkie

  Wat fijn dat je een baan binnen de boekenwereld hebt gevonden! Ik ga ‘De vegetarier’ op mijn to-read lijstje zetten.

 • Veerlez

  Ik lees momenteel ik geef je de zon en ik vind het geweldig!
  En ik deel je mening over Niet te filmen, we are liars (ik heb hem in het engels gelezen, dus die nederlandse titel komt er gewoon niet in bij mij haha) en er moet iets gebeuren. Ik geloof dat ik alle andere boeken op mijn to read lijst kan zetten :)

 • Michelle

  Mooi overzicht van boeken! Lekker overzichtelijk en er zitten een hoop leuke boeken tussen.

 • hetboekenik

  On top is idd helemaal geen handleiding :)

 • Door Suzanne

  Mooi boekenoverzicht (en mooie foto’s!). Ik neem zeker een paar tips mee, zoals De vegetariër.

 • Ysanne

  Zoveel boeken waarbij ik denk ”OHJA, die moet ik écht nog lezen”. Ik sla hem even op :)

 • Sanne

  Heel mooi overzicht van allemaal leuke boeken!! :)

 • Karlijn

  Nu ben ik echt heel benieuwd naar De vegetariër, want het klinkt inderdaad behoorlijk bizar en leuk tegelijk!

 • Lotte

  Bedankt voor de tips, ik heb er al enkele aangeklikt als ‘want to read’ op Goodreads :-)

 • Noa

  Wat heeft ijstijd een mooie cover, zeg!

Leave a Reply