Boekennieuws De literaire agenda

De literaire agenda van oktober

Oktober is de ideale maand voor de boekenliefhebber die urenlang kan praten (en luisteren) over boeken. Met elke week een literair feestje in vorm van festivals, workshops en andere boekenavonden. Perfect om jouw literaire agenda mee te vullen! Dus pak je favoriete pen erbij om deze data op te schrijven…

Ariel Levy in gesprek met Nina Polak

Zaterdag 14 oktober vindt het literaire festival Geen Daden Maar Woorden plaats. Schrijfster Ariel Levy, van het boek De regels gelden niet, komt hoogstpersoonlijk uit Amerika langs om haar favoriete Nederlandse lezers te ontmoeten. Helaas zijn er geen kaarten meer te verkrijgen voor deze dag, maar is het wel mogelijk om naar Levy te luisteren. Aankomende vrijdagavond wordt ze namelijk geïnterviewd door Nina Polak en daar zijn (nog) kaarten voor. Heb je nog geen plannen morgenavond? Dan ben je om 20.00 uur welkom bij De Balie in Amsterdam. Kaarten koop je hier.

Read My World

In de Tolhuistuin in Amsterdam wordt jaarlijks het literaire festival Read My World gehouden. Vanavond is de opening van het spektakel en de dagen daarna staat er een boordevol programma voor je klaar. Dus van 12 tot en met 14 oktober kan je hier je dosis literatuur krijgen! Het thema van dit jaar is Black USA. De naam doet zich daadwerkelijk eer aan: de line-up zijn grotendeels Amerikaanse artiesten, schrijvers en kunstenaars. Daarnaast worden toonaangevende zwarte schrijvers geerd en gevierd. Een (last minute) bezoekje waard! Het gehele programma en de kaartverkoop vind je hier.

Lees!workshop Lidewijde Paris

Op woensdag 18 oktober geeft Lidewijde Paris een workshop over lezen. Dit is het eerste deel van drie avonden. Waarom Paris de perfecte kandidaat is om deze workshop te geven? Ze schreef een boek over literatuur, Hoe lees ik?, waarbij het lezen van boeken centraal staan. In het bijzonder de plezier van lezen. De workshop vindt plaats in de bibliotheek van Purmerend. Meer informatie lees je hier.

Jane Austen Evening

Donderdagavond 26 oktober staat in het teken van Jane Austen. Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat zij niet meer is en boekhandel Van Stockum in Den Haag eert haar leven en boeken tijdens de Jane Austen Evening. Wat je kunt verwachten? Onder andere literaire gesprekken over Pride en Prejudice. Klik hier om meer over deze avond te lezen.

Brainwash Festival

Het Brainwash Festival is naar eigen zeggen een denkfestival en staat in het teken van maatschappelijke en persoonlijke vragen dat nu speelt. Lekker onduidelijk vinden wij, maar toch de moeite waard om te bezoeken door het literaire tintje die erin verwerkt is. Lezingen over Haruki Murakami en Proust zijn daar een voorbeeld van. En misschien wel de leukste: This Book Will Change Your Life! Een lezing over zelfhulpboeken die verweven zijn in de literatuur van onder andere Bukowski, Kellendonk en Bervoets. Het festival vindt plaats op zaterdag 28 oktober. Het gehele programma en de kaartverkoop vind je hier.

Notes of a Dirty Old Man

In de Amsterdamse bar Bukowski wordt op elke laatste maandag van de maand een literaire avond gehouden waar oud en nieuw talent voordragen uit hun eigen werk. Deze laatste maandagavond van oktober staan de Six Minute Stories centraal. Verhalen die in, jawel, zes minuten gelezen kan worden. Schrijvers als Hanna Bervoets, Thomas Heerma van Voss en Pepijn Lanen hebben hier een eigen verhaal voor geschreven en lezen voor. Notes of a Dirty Old Man vindt plaats op 30 oktober vanaf 20.00 uur. Klik hier om meer over deze avond te lezen.

Boekenbeurs

Op zondag 29 oktober gaat de Antwerpse Boekenbeurs van start. Dit spektakel wordt elk jaar gegeven en heeft dit jaar een programma waar je u tegen zegt. Met onder andere Nicholas Sparks die op 31 oktober komt spreken. Het gehele programma vind je uiteraard op de website, maar de hoogtepunten delen we binnenkort graag met jou… Het thema is trouwens boek en beeld, erg mooi weergegeven op onderstaande poster van de Boekenbeurs, vind je ook niet?

Dit was de literaire agenda van oktober! Of zullen we het dit jaar weer boektober noemen? Wat heb jij in jouw literaire agenda opgeschreven?

2 Comments
Previous Post
12/10/2017
Next Post
12/10/2017

2 Comments

  • Karlijn

    Zoveel leuke literaire dingen deze maand! Ik ga zelf volgende week zaterdag naar buiten zinnen in Nijmegen, een literair festival in de bibliotheek met spoken word en andere leuke activiteiten :)

    • Claudia

      Wat leuk, veel plezier!

Leave a Reply