Boekennieuws

Op de valreep de boeken van oktober die je echt niet wil missen

Op de valreep de boeken van oktober die je echt niet wil missen. En dan spreken we niet over de nieuwe van John Green of Dan Brown, die eerder deze maand zijn verschenen (voor als het je even is ontgaan), maar andere parels om te ontdekken. De één is al verschenen, de ander in de komende dagen, maar bovenal allemaal de moeite waard om op de leeslijst te zetten. Klaar voor?

Jij en ik & andere verhalen

Jojo Moyes, wie kent haar niet? In 2016 schitterde haar boek – in verfilming uiteraard – Me before you in de bioscopen. Deze maand verovert ze de Nederlandse lezer met haar nieuwe bundel met maar liefst 11 (korte) verhalen. Zwijmelen geblazen! Vooral wanneer je de uitgave ziet: een lief, klein gebonden boekje met als kers op de taart een cadeaustrikje. Leuk om cadeau te geven (of te krijgen).

Uitgeverij De Fontein / €17,50 / Verschenen

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Misschien wel dé cadeautip voor alle komende verjaardagen en feestdagen. Voor iedereen die durft te dromen buiten hun comfort zone: dit zijn de succesverhalen dat echt alles mogelijk is. Zelfs wanneer je als klein meisje droomt om astronaut te worden. Ook geschikt voor jongens. Eigenlijk voor iedereen en voor alle leeftijden.

Rose Stories / €19,95 / Verschenen

 Wat het hart verwoest

John Boyne is niet weg te slaan uit de Nederlandse literatuur. Met zijn nieuwste gaat hij – net als zijn bestseller De jongen in de gestreepte pyjama – terug naar de Tweede Wereldoorlog. Volgens zijn uitgeverij voor de liefhebbers van De as van mijn moeder van Frank McCourt. Maar eigenlijk vooral voor de liefhebbers van Boyne zelf. Dit boek mag dan echt niet ontbreken in de boekencollectie.

Ierland, 1945. Cyril wordt geboren als bastaardzoon van een verstoten tienermeisje. Het welgestelde echtpaar Avery adopteert hem, maar Cyril vraagt zich vaak af waarom, want zijn adoptieouders laten geen gelegenheid onbenut om hem op het hart te drukken dat hij geen echte Avery is. Hij voelt zich ook geen Avery, en hij voelt zich ook niet thuis in het katholieke naoorlogse Ierland. Pas als hij de flamboyante charmeur Julian Woodbead ontmoet, is de eerste stap naar de zoektocht van zijn identiteit gezet – een zoektocht die hem tot in Amsterdam en New York voert, in een poging het geluk en de liefde te vinden.

Meulenhoff / €22,99 / Verschenen

Zwemmen met haaien

Ann Kidd Taylor heeft een roman geschreven voor de liefhebbers van de zomerse zon in hartje herfst. Zwemmen met haaien speelt zich af in Florida (lees: hier is de zon wel te vinden) en Kidd Taylor weet als geen ander hoe ze dit tafereel op papier moet zetten. Ze woont er namelijk zelf. Heerlijk dus voor als je even weg wilt van hier zonder dure vliegtickets te moeten betalen en vooral als je liever niet met haaien wil zwemmen. Dat begrijpen we namelijk best.

Op een zomerdag in 1988 overkomt de twaalfjarige Maeve twee buitengewone dingen: ze wordt gekust door Daniel en even later wordt ze aangevallen door een haai. Achttien jaar later is Maeve een gevierd zeebioloog. Haar bijnaam is de haaienfluisteraar en er is niets in het water dat haar angst aanjaagt.

Wanneer ze terugkeert naar Florida en de plek waar ze is opgegroeid – een hotel gerund door haar grootmoeder – ontdekt ze dat haar tweelingbroer aan een roman werkt over haar mislukte relatie met Daniel. En dat Daniel, die ze al jaren niet meer heeft gesproken, als kok werkt bij het hotel. Het leven staat op z’n kop: aan Maeve de keus of ze wegvlucht in haar werk of de confrontatie aangaat met haar verleden.

Ambo Anthos / €20,00 / Verschenen

Gesprekken met vrienden

Als je de nieuwe Sylvia Plath en J.D. Salinger wordt genoemd, dan heb je het hoe dan ook gemaakt in het leven. Sally Rooney en haar debuut Gesprekken met vrienden hebben op de Amerikaanse pers indruk gemaakt. The Guardian vindt het zelfs een van de belangrijkste debuten van dit jaar. Als je daardoor niet nieuwsgierig wordt, dan weten wij het ook niet meer. Lees maar:

Frances is 21 jaar oud, koel en observerend. Ze studeert en doet samen met haar beste vriendin Bobbi aan poetryslams in Dublin, waar ze gespot worden door journalist Melissa. Frances raakt tegen wil en dank onder de indruk van haar en haar echtgenoot Nick, die nooit echt is doorgebroken als acteur. Wat aan het begin een onschuldige flirt lijkt, groeit al snel uit tot een vreemd soort intimiteit. Frances probeert haar leven geordend te houden, maar haar relaties ontsnappen steeds meer aan haar greep. Dan probeert ze iets radicaals: van moment tot moment leven.

Ambo Anthos / €20,00 / verschijnt 31 oktober 2017

Harnas van Hansaplast

Charlotte Mutsaers wordt dit jaar 75. Wat dit met het boek te maken heeft? Geen flauw idee. Das Mag, haar uitgeverij, zegt haar verjaardag ‘groots te vieren met deze prachtige uitgave’. En daar hebben ze helemaal gelijk in; wat een kleurrijk boekomslag. Om helemaal vrolijk en feestelijk van te worden. Maar uh, het boek. Is dat ook zo feestelijk? Oordeel zelf maar:

Charlotte’s enige broer: een kluizenaar die te slim en onaangepast voor deze wereld was, met Fisherman als zijn enige overgebleven vriend. Bij het leegruimen van zijn huis – dat tevens hun ouderlijk huis was – treft Charlotte een volledige chaos aan, maar niet alleen dat: tientallen boekjes waarin haar broer elke genuttigde maaltijd opschreef, eindeloos veel porno en uiteindelijk een mannetje van Hansaplast, met daaronder een hartverscheurende tekst: ‘IK’.

Das Mag  / €20,99 / verschijnt 31 oktober 2017

Al deze mooie boeken koop je natuurlijk bij jouw lokale boekhandelaar. Bijvoorbeeld Het Leesteken in Purmerend. Ook gewoon online te bestellen.

2 Comments
Previous Post
26/10/2017
Next Post
26/10/2017

2 Comments

  • Marcia

    Gesprekken met vrienden lijkt me heel tof! Ik plaats hem op mijn TBR :)

  • Vivian

    Leuke tips! Ik vind het tof dat ze niet zo standaard zijn :) Jij en ik heb ik al in de kast staan: Bedtijdverhalen, Gesprekken met vrienden en Wat het hart verwoest heb ik meteen op mijn verlanglijstje gezet na het lezen van je artikel want dat lijken me echt boeiende boeken!

Leave a Reply