7 redenen waarom je ELEANOR & PARK moet lezen

Lezen

Eén van mijn favoriete boeken van dit moment is Eleanor & Park, eind 2014 verschenen. Ik begon midden december te lezen en sloeg eind januari (met pijn in mijn hart) de laatste bladzijden om.

Anderhalve maand over een boek doen lijkt misschien lang, maar Eleanor & Park was geen vluggertje voor mij. Het boek gaat over een echte relatie, waar ik tijd en aandacht aan wilde besteden. Net als dat ik rustig heb lopen peinzen over mijn zeven redenen waarom jij dit boek óók moet lezen. Maar laten we eerst bij het begin beginnen, waar gaat het boek over?

Twee zestienjarigen met twee verschillende levens, Eleanor en Park, ontmoeten elkaar in de bus op weg naar school. Na weken dezelfde rit naar school te hebben gereden worden Eleanor en Park vrienden. En bij de volgende stap, een heuse relatie, komt Park letterlijk en figuurlijk erg dichtbij Eleanor en haar mysterieuze leven. Het is het begin van het verhaal over een eerste liefde tussen tieners, inclusief de bijbehorende dilemma’s natuurlijk, die overigens wel verder gaan dan ‘vindt hij mij wel leuk?’ en/of ‘wanneer gaan we nou eens zoenen?

 

7 redenen waarom ik vind dat je Eleanor & Park moet lezen:

 1. Eleanor is geen schoonheidskoningin, ze is niet populair en draagt geen mooie kleding. Eleanor is een écht persoon en dat is fijn. Weg met alle perfecte meisjes, want perfecte meisjes bestaan niet.
 2. Over perfect gesproken: er gebeuren geen dingen die je alleen in films ziet of in boeken leest. Eleanor en Park zouden zo bij je in de klas kunnen hebben gezeten op de middelbare school.
 3. De moeder van Park is een ontzettend lief en mooi mens!
 4. De vader van Park. De beste schoonvader die je maar kunt wensen als je het aan mij vraagt.
 5. De liefde tussen Eleanor en Park begint rustig en ze bouwen een oprechte vriendschap op; eigenlijk gaan ze nooit te snel. Een mooie aanloop naar liefde-liefde. De voorzichtigheid, het nieuwe is ontzettend intens beschreven. En nee, ik bedoel geen intense Fifty Shades-taferelen …
 6. Door de eerste woorden weet je een beetje hoe het gaat eindigen, maar laat ik je vertellen: deze woorden zijn maar een klein gedeelte van het werkelijke einde.
 7. Het moment waarop de liefde voor het boek écht begon, zo’n moment dat je het boek even moet neerleggen en ‘all the feels’ wilt schreeuwen, is het telefoongesprek op bladzijde 115:
‘Ik vind je niet leuk, Park.’ zei ze, en nu klonk het heel even alsof ze het nog meende ook.
‘Ik…’ Haar stem verdween bijna. ‘… soms denk ik dat voor je leef.’

Eleanor & Park is een boek waar je werkelijk een ‘book hangover’ van krijgt. Zo erg dat ik nog steeds niet in een volgende boek ben begonnen. En dit is misschien de belangrijkste reden: Eleanor & Park maakt een diepe indruk, zodat je even wilt (en moet) wachten om met een nieuw boek te beginnen.

Eleanor & Park, Rainbow Rowell – Van Goor – Paperback – €17,99 – ISBN 9789000342631

 1. Yara schreef:

  Ik vind je recensie zo sterk meid! Alles wat je zegt klopt helemaal <3 I loved E&P!

 2. Nynke-Boudien schreef:

  Ik heb het boek vorige week bij Bol besteld en wanneer in het boek dat ik nu aan het lezen ben uit heb, ga ik direct beginnen aan Eleanor & Park. Ik vind je recensie erg mooi en ben nu nog benieuwder naar het boek!

 3. Rosalie schreef:

  Ik ben Zweeds aan het leren en heb dit boek afgelopen week even über-ambiteus in het Zweeds gekocht. Ik snap er nog geen bal van, maar hopelijk snel wel, want ik ben zo benieuwd! Het klinkt echt als een heel interessant verhaal, en je hebt me zojuist nog een stukje nieuwsgieriger gemaakt haha :3

 4. ktrn schreef:

  Toffe recensie, deze staat hoe dan ook op mijn te-lezen-lijstje dus ik ben erg benieuwd!

 5. Lilian schreef:

  Ik vind het soms ook zo fijn om heerlijk lang over een boek te doen! Eleanor & Park vind ik ook een prachtig boek <3

 6. Anneke schreef:

  Ja, ik had echt verwacht dat dit een boek voor mij zou zijn, maar helaas… Het begon enorm goed, maar na ongeveer het midden haakte ik af. Ik heb het trouwens wel uitgelezen, met weinig zin. Ik weet het niet met dit boek.

 7. Ilse schreef:

  Klinkt super goed! Ik wil dit boek al een tijdje kopen en denk dat ik ‘m van het weekend maar ga scoren, aangezien ik dan toch de stad inga. Maarrèh, heb je ons nu zojuist gespoilerd door dat telefoongesprek…? Dat wilde ik helemaal niet weten. -.-‘

 8. Danique V. schreef:

  *schuift het boek een paar boeken omhoog op de TR stapel*
  oké, oké. Ik zal hem binnenkort lezen ;-)

 9. Claudia schreef:

  Nee, dat was niet mijn bedoeling! Troostprijs: er zitten nog veeeeel meer mooie momenten. Laat je weten wat je ervan vindt?

 10. Eva schreef:

  Oké deze moet ik nú lezen!

 11. Eline schreef:

  Nou, je hebt me weten te overtuigen hoor ;) Deze komt op mijn TBR-lijstje!

 12. Danielle schreef:

  Dat lijken mij 7 uitstekende redenen om ook snel eens in dit boek te duiken!

 13. Aniek schreef:

  Klinkt veelbelovend! Ik was al van plan het te lezen, en je hebt me alleen maar verder overtuigd!

 14. Citlali schreef:

  Ooh man, nog een boek wat ik wel echt moet lezen!!! Ik las een maand terug Fangirl en vond het geweldig, meer Rainbow Rowell!!

 15. Claudia schreef:

  Ik wil Fangirl ook nog heel graag lezen, nu maar snel op mijn leeslijstje zetten. Landline lijkt mij ook heel mooi. Ook gelezen?

 16. Soraya schreef:

  Oh, dit klinkt ook weer als een mooi boek! Zal er denk ik wel net zo verknocht aan raken als aan One Day. En dan te bedenken dat ik Me before you van Jojo Moyes ook nog ‘moet’ lezen. Ik hou van dit soort verhalen haha.

 17. Claudia schreef:

  Binnenkort meer van dit soort boeken hier op #howaboutabook dus good luck! (en veel leesplezier)

 18. […] en maakt een diepe indruk, zodat je even wilt (en moet) wachten om met een nieuw boek te beginnen. Hier lees je mijn […]

comment hier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: