Boekennieuws

7 dingen die je kunt doen tijdens de Boekenweek

Een nieuwe week is aangebroken en het is niet zomaar een week, jongens en meisjes. Deze week telt negen volle dagen en begint op een zaterdag in plaats van een maandag. Ik heb het aber natürlich over de Boekenweek, misschien wel de leukste week van het hele jaar.

Laten we beginnen bij het begin: wat kun je nou eigenlijk allemaal doen tijdens zo’n boeken(feest)week?  7 dingen die je kunt doen tijdens de Boekenweek, komt ‘ie:

 • Lezen, lezen en nog meer lezen

Een beetje voor de hand liggend maar niet minder belangrijk: lees een boek! Naar eigen keuze, vind ik dan wel. Het thema van dit jaar is Duitsland maar dit mag je indien gewenst ook even vergeten. Pak je favoriete boek uit de kast, lees ‘m nog een keer of tien en geniet! Lezen is genieten.

campagnebeeld-groot
Bron: NS

 • Reizen met het Boekenweekgeschenk!

Ook leuk: bij een aankoop van een Nederlandstalig boek krijg je het Boekenweekgeschenk, geschreven door Esther Gerritsen, er gratis en voor niets bij. En daarmee kan je ook nog aankomende zondag 20 maart gratis reizen met de trein door heel Nederland. Een koopje!

 • Binnenkijken bij het geheimzinnige Boekenbal

Dat de Boekenweek een heel ander ritueel heeft dan andere dagen, valt niet te ontkennen. Normaal gaat je wekker goed en hoppa, het is maandag en de week is weer begonnen. De Boekenweek doet het al jaren in stijl, zonder wekker en zonder de maandag, met een bal waar er meer mensen bij hadden willen zijn dan er werkelijk waren: het Boekenbal. De kans is groot dat jij bij de eerste groep hoort (net als ik) en je deze week niet in stijl bent begonnen. Niet getreurd, je kunt er toch wel een beetje bij zijn samen met schrijver Abdelkader Benali in het programma Binnen bij het Boekenbal.

Nu je soort van binnen bent geweest bij het niet meer zo geheimzinnig Boekenbal, is het tijd om je agenda erbij te pakken. Vrijdag 18 maart om 21.15 uur komt het tweede deel op NPO2, het Boekenbal van 2016. Ik zit al klaar met popcorn…

 • Quizzen met schrijvers

Nog geen zin om de televisie uit te zetten? Mooi! Vanavond om 19.55 uur is de Nationale boekenquiz 2016 waar schrijvers de strijd met elkaar aangaan. Sanne Wallis de Vries presenteert het hele gebeuren en het is niet een eenmalig iets; tot en met vrijdag kun je de quiz op dezelfde tijd en dezelfde zender kijken met in totaal zestien schrijvers. Dagelijks strijden zij voor een plek in de finale die je dan op vrijdag kunt zien.

 • Praten over boeken met de koningin van de Boekenweek

Op woensdag 16 maart toevallig in de buurt van Amsterdam? Ga dan naar de OBA live en geniet van een (hoe ze het zelf noemen) interactieve talkshow. De koningin van de Boekenweek Esther Gerritsen wordt geïnterviewd door Arie Boomsma over haar boek Dorst. Voorgezetonderwijs-scholieren staan centraal, zo’n 1000 van hen hebben dit boek gekregen en gelezen en samen met z’n allen wordt dit boek dus besproken. Praten over boeken voor jong en oud dus!

 • Dansen met boekgenoten

Zin om te dansen? Je bent hartstikke van harte welkom bij Het Boekenbal voor Lezers op zaterdag 19 maart. Hier vind je pas echt de boekenliefhebbers en vooral lotgenoten: de lezers waar het allemaal om draait. En niet getreurd, er lopen ook schrijvers in het wild rond.

 • Barts Boekenclub

Om zondag de Boekenweek goed af te sluiten ga je natuurlijk met je Boekenweekgeschenk op pad. Weet je nog niet waarnaartoe? Pak de trein naar Amsterdam en ga naar Barts Boekenclub. Om 15.00 uur begint het en o.a. Hanna Bervoets is te gast!

Ein schönes Buch der Woche für alle en ik ben aber natürlich benieuwd wat jij deze week in je boekenagenda hebt staan!

2 Comments
Previous Post
14/03/2016
Next Post
14/03/2016

2 Comments

 • Bregje

  Ik ga me deze week vooral focussen op punt 1 en 2 van jouw lijstje. Dat ik eigenlijk sowieso altijd al gratis kan reizen vergeet ik voor het gemak eventjes, ik ga lekker met de trein naar oma!

 • Yolande

  Deze week staat gratis reizen met het boekenweekgeschenk op het programma. Ik heb vandaag een nieuw boek gekocht, dus ik heb hem nu al binnen. Alleen nu nog een leuke bestemming zoeken voor zondag. Misschien ga ik de Nationale Boekenquiz ook nog terugkijken, dat lijkt me best leuk om te zien

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: